A dieta a partir dos 70 anos

Sara Barreiro Lazare

O paso do tempo é un feito que afecta a todo o mundo e vai producindo cambios nos nosos corpos, é por iso que a dieta a partir dos 70 anos é algo importante a revisar, actualizar e ter en conta. É evidente que conforme imos cumprindo anos imos facendo máis maiores e imos entrando na etapa de vellez. Principalmente, imos notar que se producen cambios en todos os sentidos como, por exemplo, nas nosas actividades cotiás. Talvez, antes realizabas unha actividade que che parecía insignificante pero agora sentes que tes menos enerxía para realizala e que cada vez che custa máis traballo.


Independentemente da etapa de vida na que che atopes, existe unha clave principal para conseguir unha vida de calidade. Trátase de algo tan sinxelo como é a alimentación.


Nos nutrientes vai atopar a enerxía que imos achegar ao noso organismo para que funcione correctamente, grazas a eles imos proporcionar ao noso corpo elementos esenciais.


Unha correcta elección dos alimentos non só vai conlevar a un funcionamento adecuado das funcións orgánicas, senón que tamén vai axudar a previr diversas enfermidades propias da vellez dado que, na maioría dos casos, van estar asociadas a un déficit nutricional.


Como vemos, son moitos os beneficios que obtemos só cunha correcta alimentación, así que, unha vez coñecida a súa importancia podémonos preguntar, que dieta debe de levar unha persoa maior?


As dietas para os maiores serán diferentes ás da poboación en xeral debido a que existirán diversas modificacións a destacar como son as seguintes:


Necesidades enerxéticas na dieta dos nosos maiores

A diminución da actividade física diaria fai que as calorías necesarias diminúan notablemente. Ademais, segundo a Sociedade Española de Xeriatría e Xerontoloxía (SEGG) remarca que: “Os factores máis determinantes nas necesidades enerxéticas do organismo son o exercicio físico, o consumo máximo de osíxeno, a masa corporal non graxa (magra) e o índice de masa corporal (IMC); en xeral, os maiores consomen menos calorías porque a súa actividade física é menor, porque teñen menor masa magra, co cal é metabólicamente menos activa e, ademais, diminúe o IMC”.


  • Vitamina D

Vai interferir no proceso de osificación xa que sen ela o calcio non poderá absorberse, polo que será moi importante que non exista un déficit para evitar a dexeneración do óso. Atópase sobre todo en alimentos como o peixe, destacando o salmón, a cabala, e o atún.



Hai que lembrar que tamén será necesaria a exposición ao sol para que se absorba correctamente.


  • Zinc

Trátase dun oligoelemento cuxa función será a de axudar ao noso sistema inmunológico. Ademais, tamén é necesario para o correcto funcionamento dos sentidos do gusto e do olfacto.


Podémolo atopar en: carne, chocolate negro, recoiro ou ovos.


  • Vitamina B12

Esta vitamina é coñecida principalmente por participar no metabolismo das proteínas, polo que será de gran importancia para manter a masa muscular xa que as persoas maiores son propensas a perder musculatura. A parte, participa na formación de glóbulos vermellos e mantén o correcto funcionamento do sistema nervioso central.


Atópanse principalmente en alimentos de orixe animal como a carne, ovos, queixo ou peixe.


  • Calcio

Trátase do mineral que máis abunda no noso organismo xunto co fósforo. A súa función máis coñecida é o mantemento óseo e dental, aínda que realmente participa en varios procesos como na contracción muscular. Cunha inxesta adecuada podemos axudar a previr a osteoporose, a cal se dá con maior frecuencia no sexo feminino.


Os alimentos con alto contido cálcico son os lácteos, froitos secos e verduras como espinacas.


  • Potasio

Aínda que as súas funcións sexan menos coñecidas que os comentados anteriormente, trátase dun electrolito moi importante. Se hai unha carencia pódense xerar problemas no sistema neuromuscular producindo cambras, debilidade muscular ou espasmos.


O alimento máis rico en potasio é o plátano, seguido da papaya e do zume de ameixa.


Outras recomendacións:


  • Levar unha dieta cun consumo alto en proteínas para manter a musculatura.

  • Deberanse de reducir as cantidades, pero aumentar as inxestas para coidar a dixestión e que esta non sexa moi pesada.

  • Reducir o consumo de azucres, sal e graxas saturadas. Recoméndase consumir graxas monoinsaturadas e poliinsaturadas.

  • Aumentar o consumo de auga diaria, evitando as bebidas azucradas ou o alcol.

  • Como vemos, se nos informamos de cal é a dieta que debemos de seguir comprobamos que non é algo con gran complexidade. Está na nosa man ter o poder de facer que o noso organismo funcione correctamente, temos as ferramentas necesarias para previr millóns de enfermidades.



Sen comentarios

Escribe o teu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Máis opinión
Opinadores

Galiciapress
Praza da Quintana, 3; 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS OS DEREITOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidade - Configuración de cookies - Consello editorial - Publicidade
Powered by Bigpress
CLABE