Como debe ser a alimentación das persoas maiores que viven en residencias?

Sara Barreiro Lazare

Envellecer non é un feito illado, trátase dun proceso onde se producen diversos cambios fisiolóxicos que se van a ir producindo aos poucos no organismo, é por iso que convén identificar cales son as mellores dietas para anciáns xeriátricos. Conforme unha persoa faise maior, as funcións orgánicas van variando e prodúcense modificacións que afectarán a todas as esferas da persoa, incluíndo a súa alimentación.


Nos meus anos do meu experiencia como nutricionista xeriátrica observei que as persoas maiores que se atopan en residencias adoitan ter diversas enfermidades que, con frecuencia, afectan á alimentación. Por iso, as dietas para anciáns xeriátricos adoitan ser individualizadas e personificadas segundo as súas características.


Levar unha alimentación adecuada en idades avanzadas é esencial para o funcionamento e mantemento do organismo, polo que é de vital importancia coñecer cales son as necesidades que o ancián require. Baseándome no visto, lanzo os seguintes consellos:


CONSELLOS PRINCIPAIS:

  • Quizá o comodín dos consellos pero, sen dúbida, o máis efectivo: Débese procurar levar unha dieta equilibrada e variada, tentando non restrinxir ningún grupo de alimentos, pero moi importante, reducindo todos aqueles que sexan altos en azucres ou graxas saturadas.
  • As comidas débense de realizar en poucas cantidades pero en varias tomas, deste xeito facilitamos a dixestión xa que será máis sinxela se non se introduce moita comida de golpe.
  • Unha das loitas máis habituais cos nosos maiores consiste en que aumenten o consumo de líquidos. Podémolo conseguir mediante auga, zumes sen azucre, polos sen azucre ou calquera outro líquido que non sexa alto en sacarosa. Desta forma, evitaremos a deshidratación dado que adoita ser unha alteración que se dá con frecuencia entre a poboación anciá.
  • É importante aumentar o consumo de proteína. A masa muscular adoita diminuír notablemente xerando en moitas ocasións sarcopenia, que é a diminución excesiva de masa muscular. Ademais de conservar a musculatura, tamén vai contribuír á axuda das reparacións celulares, é dicir, se nos facemos unha ferida esta cicatriza máis rápido se lle achegamos unha cantidade elevada de proteína.

Unha vez coñecidas algunhas das recomendacións que debe de seguir un ancián coa súa dieta, abordamos cales son as principais dietas que levo a cabo en xeriátricos. Entre as máis comúns atópanse:


DIETA TRITURADA  

De gran utilidade para aqueles anciáns que teñan pouca mobilidade ou que teñan dificultades para tragar. Ademais de facilitar o seu deglución, tamén vai axudar á súa dixestión ao ter os alimentos partidos en cantidades moi pequenas.


Un exemplo moi sinxelo desta dieta podería ser puré de verduras ou de pataca.

 

DIETA BRANDA

Esta dieta adoito recomendala para anciáns xeriátricos que frecuentemente adoitan ter problemas de acidez, refluxos, náuseas ou mesmo vómitos. Adoita ser unha dieta pasaxeira que soamente se usa cando se presenta algún síntoma nomeado anteriormente, regresando a unha dieta normal cando os síntomas desaparecen.


Os alimentos que a compoñen poden ser arroz branco, peituga á prancha, verdura ao vapor, tortilla francesa, xelatina... En xeral, adoitan ser alimentos poucos condimentados e con pouca fibra.

DIETA RICA EN FIBRA
Todo o mundo adoita coñecer esta dieta polo gran beneficio que achega cando existen problemas de estreñimiento. Nos anciáns, estes problemas adóitanse deber principalmente á falta de mobilidade, o que fai que se atrase o tránsito e que, por tanto, apareza estreñimiento.


Fálase moito da fibra, pero, que é realmente a fibra? Trátase dun composto de orixe vexetal que o noso corpo non pode degradar, isto fai que non se poida dixerir e que sexa expulsado directamente acelerando desta forma o tránsito.


Existen tres grupos fundamentais que nos van a achegar a fibra que necesitamos:

Froita, verdura e cereais integrais.


Iso si, hai que ter coidado con non abusar dela se non queremos que se acumulen gases e que nos provoquen molestias.

DIETA LÍQUIDA
Se algún ancián debe de someterse a algunha proba do aparello dixestivo ou se se lle realizou algunha, esta dieta será a máis adecuada para ese momento. Tamén será de elección se se está pasando por algún tipo de enfermidade que afecte o sistema gastrointestinal.


Levando unha dieta líquida conseguimos que o noso sistema dixestivo traballe o menos posible e que se vaia adaptando de novo aos alimentos se estivemos un tempo con restrición de dieta oral.


Todos os alimentos que compoñen esta dieta deberán de ser líquidos ou semilíquidos como un caldo, xelatina, té ou zumes de froita sen azucres engadidos.


En conclusión,  existen moitas dietas dependendo da situación de cada ancián. Neste artigo só mostrámosche as máis importantes, aínda que realmente existen moitas máis adaptadas a cada persoa. En calquera caso, a mellor opción sempre será contactar cun especialista en nutrición para que nos asesore sobre a dieta dos nosos maiores e así poder manter a súa saúde nas mellores condicións posibles.


Cvirus.- Geriatras advirten do




Sen comentarios

Escribe o teu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Máis opinión
Opinadores

Galiciapress
Praza da Quintana, 3; 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS OS DEREITOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidade - Configuración de cookies - Consello editorial - Publicidade
Powered by Bigpress
CLABE