Estas son as causas da sobreabundancia de xabarís que dispara o risco de epidemias
O declive da caza, o abandono do monte, a escaseza de lobos e o cambio climáticos alíñanse resultando en crecementos poboacións que converteron ao xabaril nunha praga para os agricultores, polos danos, para os condutores, polos atropelos, e para a gandaría, como demostra o brote de gripe porcina.
Investigadores do Instituto de Investigación en Recursos Cinexéticos alertan desde hai tempo dun crecemento demográfico "catastrófico" de xabarís impulsado pola falta de depredadores e os cambios no uso do solo, o que multiplica o perigo de epidemias.
O xabaril deixou de ser unicamente un recurso natural aproveitable para converter no que os científicos denominan unha "especie infesta" en Europa. Expertos do Instituto de Investigación en Recursos Cinexéticos (IREC) advirten que a poboación destes multiplicouse nas últimas décadas, xerando crecentes conflitos coa gandaría, danos á agricultura, accidentes de tráfico e riscos para a saúde pública que desde hai anos ameazan o equilibrio ecolóxico e económico.
O auxe demográfico non é casual. Os documentos técnicos sinalan dous motores principais: os cambios nos usos do solo no continente e a relativa escaseza de poboacións estables de lobo, o seu principal depredador natural.
A análise de datos en rexións ilustra a gravidade da situación: Mesmo coa presión da caza, a poboación de xabarís segue aumentando un 6% anual. As proxeccións indican que, sen a actividade cinexética, o crecemento sería "catastrófico", alcanzando un aumento do 40% cada ano. Aínda que a presión cinexética actual non basta por si soa para estabilizar as poboacións, consolidouse como a ferramenta principal e indispensable para a súa regulación.
A ameaza latente: peste porcina africana
A sobreabundancia de xabarís non só é un problema loxístico, senón unha bomba de reloxaría sanitaria. Ademais de manter o ciclo de enfermidades graves como a tuberculose ou a triquinosis, a maior preocupación é a pesta porcina africana .
A PPA é unha enfermidade vírica hemorráxica, moi letal e contaxiosa, que afecta tanto a porcos domésticos como a xabarís, podendo causar mortalidades superiores ao 90%. O virus é extremadamente resistente e pode sobrevivir varios meses en cadáveres ou restos de animais infectados.
O caso de Catalunya
O cambio climático está a actuar como un catalizador ... seguir lendo en Catalunyapress.é .
Escribe o teu comentario