O Goberno pon en xaque ao sector cárnico galego e Unións Agrarias alerta que está en xogo o equivalente a "40 Alcoas"

|

As explotacións gandeiras galegas topáronse co inimigo en casa despois de que os pasos dados desde o Goberno central ao redor de a nova normativa para regular a xestión dos xurros poida xogar á contra de moitos produtores.


O sector cárnico, un dos alicerces na economía do rural galego a pesar da crise que atravesa como consecuencia da crise do coronavirus, podería verse moi afectado por esta normativa que, segundo Unións Agrarias, pode levar ao fin de moitas explotacións se non se axusta a "criterios económicos". 


Vacas carne



Unións Agrarias (UU.AA.) advertiu que a conxuntura económica sumada á nova normativa que prepara o Goberno central para a xestión dos xurros pon en risco os 20.000 empregos directos do sector dedicado á produción de carne na Comunidade galega.


"Galicia xógase o futuro de corenta Alcoas", subliñou o secretario xeral de UU.AA., Roberto García, nunha rolda de prensa telemática na que mostrou a preocupación da organización por un sector "importante desde o punto de vista económico pero tamén territorial", pois exerce como "devasa" para os incendios e actúa contra o "despoboamento" do rural galego.


Neste sentido, García sinalou que a caída da demanda está a provocar problemas de viabilidade para "moitas" explotacións que se están vendo obrigadas a recorrer a aforros ou créditos bancarios porque "lvos ingresos non cobren os custos".


Unha situación que, segundo alertou, podería empeorar coas esixencias que marca a nova normativa na que traballa a Administración central para regular a xestión dos xurros e que, en palabras do responsable de Unións, establece unhas medidas "inviables" para as explotacións pequenas ou que se atopan en lugares de montaña.


Así, mostrou a súa "preocupación" por que a "formulación" da lei sexa "lineal" e "non diferencia entre sectores e territorios".



"Non podemos criminalizar todos os sectores da mesma forma. Non é o mesmo unha explotación de 20.000 vacas que una de 20. Non é o mesmo xestionar os xurros nos Ancares que na Terra Chá", incidiu Roberto García, que puxo o foco nesas limitacións "técnicas" provocadas pola orografía, o que obriga a empregar unha maquinaria especial que aumentaría o custo do proceso.


"Ninguén se opón á redución de emisións, pero ten que ser aplicando criterios económicos. Non lle podemos pedir a unha explotación familiar que apenas ingresa o salario mínimo e que apenas dispón de capacidade económica que faga investimentos de miles de euros cando estaba a xestionar o xurro de forma tradicional, aproveitándoo para abono", remarcou.

Así as cousas, ante un panorama que cre que abocará ás explotacións pequenas a elixir entre "pechar ou endebedarse", Unións Agrarias considera que a "única forma" de facer viable estas novas condicións é a través de que o investimento dos gañadores póidase "trasladar ao prezo" ou que a administración "asuma" os custos con axudas á compra da maquinaria necesaria ou coa creación dun imposto sobre o produto.


MEDIDAS PARA O SECTOR

Deste xeito, e ante as "previsións" que non apuntan "mellorías" para un sector que ten máis de 20.000 empregos directos, Unións Agrarias reclamou ás administracións medidas "inmediatas" para "compensar a caída da renda" e evitar que se produzan peches de explotacións por razóns económicas.


Roberto García sinalou que existe o "compromiso" do conselleiro do Medio Rural, José González, para facer efectiva unha axuda por vaca ama de cría que proceda dos 24 millóns de euros autorizados pola Unión Europea para axudas directas e que teñen un "tope máximo" de 7.000 euros por explotación.


Tamén demandou unha "solución de tránsito" para as explotacións que deixarán de percibir axudas europeas da PAC, debido a que poderían desaparecer antes de que estas subvencións volvan convocarse dentro de dous anos.

Por último, instou aos distribuidores comerciais de Galicia a comprometerse coa venda de tenreira galega. "É unha vergoña que cadeas de distribución que teñen os seus centros en Galicia non ofrezan a mellor carne de tenreira galega porque, ou está confundida co resto de carne, ou non está identificada", aseverou García, que tamén avanzou a posta en marcha desde UU.AA. dunha campaña para esixir o cumprimento da lei de cadea a todos os actores do sector da carne.

Sen comentarios

Escribe o teu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Galiciapress
Praza da Quintana, 3; 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS OS DEREITOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Aviso legal Cookies Consello editorial Publicidade
Powered by Bigpress
CLABE