Parte dos restaurantes galegos deciden esperar ata que comece a Fase 1 para reabrir e piden máis información

Os servizos de comida a domicilio ou para recoller non se xeneralizan e moitos se limitan a certos días

|

Aínda que a fase cero da desescalada do estado de alarma permítelles renovar desde este luns a súa actividade de comida, café ou bebidas a domicilio ou para recoller, moitos restaurantes galegos han acollido os cambios con "prudencia" e preferiron aprazar polo menos uns días a súa reactivación ante a "incerteza" polos resultados destas medidas.


Terraza




"Hai moitas cousas que puír e son miles as preguntas. De momento estamos moi desconcertados por todo e sen información", explicou a Europa Press a presidenta de Hostalería Compostela, Sara Santos, que aventurou que, aínda sendo unha decisión individual, moitos asociados esperarán aínda máis da fase uno para reactivar a súa actividade, ata que as súas expectativas de rendibilidade sexan suficientes.

A oferta de restaurantes con entrega de comida a domicilio, permitida durante todo o estado de alarma, experimentou unha notable diminución nas cidades galegas desde os primeiros días desta medida ditada pola pandemia da COVID-19, dado que a baixada de actividade obrigou a moito hostaleiros a acollerse a ERTEs e botar o peche.

Con todo, nos últimos días, e coa proximidade da fase cero, esta oferta --que se une agora á recollida en local-- aumentou lixeiramente e foi incorporando, ademais das cadeas de comida rápida e establecementos que mantiveron a súa actividade, a outros restaurantes.

É o que ocorre, por exemplo, en Santiago de Compostela, con establecementos como Ou Rei do Bocadillo ou A Curtidoría, que mantiveron durante este período a entrega de comida a domicilio, así como o Pampín Bar, A Tafona ou Abastos 2.0, que se incorporaron á posibilidade de enviar ou recoller os seus menús no establecemento.


Esta posibilidade tamén sumou adeptos en cidades como Vigo, A Coruña e Pontevedra e, en menor medida, en Lugo ou Ourense, onde aínda son minoría os restaurantes que se reactivaron. Tampouco é homoxénea no modo de funcionamento, xa que se divide entre establecementos que ofrecen comidas en horarios habituais e aqueles que limitan este servizo a fins de semana.


Para facilitar o consumo aos veciños puxéronse en marcha, ademais, mecanismos como o da Federación de Hostalería de Pontevedra, que creou unha APP gratuíta que identifica a aqueles establecementos que están a prestar servizo ben a domicilio ou ben para recoller.


PRECIPITACIÓN E INCERTEZA

As asociacións profesionais han coincidido en destacar a "incerteza" coa que o sector afronta estes cambios, así como as medidas que deben tomar de forma "precipitada" para reactivarse.


Por iso, moitos dos hostaleiros de Santiago, Pontevedra ou A Coruña optaron por aprazar aínda uns días a súa incorporación, ata que se inicie a fase 1 do desconfinamiento ou mesmo "máis aló" se fose necesario.

"Moitos xa nos dixeron que na situación actual é imposible", explica Sara Santos, que destaca como medida "imprescindible" para recuperar a actividade que se "flexibilice" a aplicación dos ERTE, xa que moitos establecementos retomarán a súa actividade sen alcanzar o nivel de negocio previo que permita activar a todos os seus empregados.


Se isto non ocorre, alertou, será "totalmente inviable" estar abertos e facerse cargo de todo o persoal cando "non hai garantías de que se recupere nin unha mínima cantidade de negocio".


Na mesma liña, desde a Asociación de Hostalería da Coruña apuntan que, mesmo na fase 1, co 50% das terrazas activas, o panorama non é alentador para os empresarios. "Moitos locais permanecerán pechados ata que se lle permita máis actividade", alertan.


E se esta situación prodúcese nas grandes cidades, as asociacións lembran que o panorama se agrava en áreas pequenas e menos poboadas, onde "a xente aínda ten medo a saír".


AMPLIACIÓN DAS TERRAZAS

Se se cumpren os criterios, a partir do día 11 podería pasarse á fase 1, na que, segundo o decreto do Goberno central, poderanse abrir as terrazas dos establecementos hostaleiros a unha ocupación do 50%, superior ao 30% inicialmente esbozado.


"É un paso, non cabe dúbida, pero aínda é insuficiente en moitísimos casos", apunta a responsable da asociación de hostalería compostelá, mentres que desde a da Coruña avísase de que a actividade, de forma xenérica, "é inviable ata que se poida abrir o interior do local".

Ademais, as asociacións inciden nos colectivos que deixa fóra esta medida: o lecer nocturno e, significativamente, aqueles locais que non dispoñen de terraza.


Para eles, Hostalería Compostela presentou unha serie de propostas ante o concello da capital, que pasan por cuestións como permitir que se amplíe a superficie actual de terrazas temporalmente, así como que, "esporadicamente", póidanse habilitar mesas ou "puntos de apoio" naquelas zonas que non dispoñen de terraza.


"As terrazas en Santiago xa son pequenas de seu, se por encima redúcelas ao 50%... non é viable", explicou Santos, que lembrou que en Galicia existen outros condicionantes desta actividade, como o tempo meteorolóxico, que non permite usar as terrazas moitos días.

Este tipo de medidas son as que xa se tomaron nalgúns concellos, como o de As Pontes (A Coruña), onde o goberno local ha facilitado a instalación de novas terrazas e suprimiu "de forma inmediata" a taxa por este elemento ata outubro de 2020, como medida de apoio ao sector.


Sen comentarios

Escribe o teu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Galiciapress
Praza da Quintana, 3; 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS OS DEREITOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidade - Configuración de cookies - Consello editorial - Publicidade
Powered by Bigpress
CLABE