A granxa de polbos sacrificaraos "evitando o seu sufrimento", promete Pescanova tras as críticas

Nova Pescanova responde en Galiciapress ás novas críticas lanzadas por animalistas tras coñecer o seu plan para sacrificar os exemplares. En xogo está un negocio potencialmente multimillonario, coa demanda de polbo á alza e unha oferta menguante. 


|

20230328 075639
Animalistas protestan contra a granxa de polbos de Pescanova nunha foto de PACMA

 

O quilo do polbo rolda os 18 ou 20 euros no mercado estes días. Nalgúns establecementos véndeno como polbo galego, pero vaia vostede a saber. Non hai moito, cada vez menos, pero a demanda segue subindo e dispararase aínda máis a medida que nos penetremos na primavera e multiplíquense as romarías, as festas gastronómicas, a chegada de turistas… O produto estrela da gastronomía galega é máis escaso do que nos gustaría, polo que hai que recorrer a caladoiros no estranxeiro, co dano que iso pode supor para algúns ecosistemas, para cubrir todas as necesidades. Polo menos, así se fará, a falta dun método mellor, algo sobre o que xa están a traballar en Nova  Pescanova.

 

A compañía galega leva anos meditando a posibilidade de abrir unha granxa de polbos en España. Sería a primeira deste tipo a nivel mundial e, no seu día, desde Pescanova indicaban a Galiciapress que este era un proxecto fundamental para loitar contra a sobrepesca e garantir un trato digno aos animais tratando de replicar “as condicións naturais propias e específicas da especie no seu estado salvaxe ao cultivo produtivo, evitando así a tensión animal”.

 

 

SACRIFICIO CRUEL, LENTO E DOLOROSO?

Con todo, as últimas informacións vertidas sobre os métodos de sacrificio dos octópodos deron ás aos grupos contrarios á apertura deste centro de acuicultura. Unha parte da comunidade científica é remisa á apertura deste centro ao considerar aos polbos animais intelixentes e sintientes. 

 

A voz da oposición non corresponde só a grupos ecoloxistas ou forzas políticas como PACMA, que celebraron soadas manifestacións en Las Palmas de Gran Canaria, onde se situará a explotación e onde o próximo 23 de abril hai convocado un gran acto internacional para esixir, unha vez máis, que se paralice por completo este proxecto, cuxa construción aínda non comezou ao non dispor Pescanova das licenzas necesarias. 

 

 

#BBC fíxose eco recentemente do proceso ao que someterán aos animais para o seu sacrificio. O medio británico subliña que se utilizará “auga xeada”, segundo os documentos aos que tivo acceso e facilitados pola ONG Eurogroup for Animals, que asesora á Comisión Europea. 

 

“Para matalos colocaríanos en recipientes de auga a -3 °C”, comentan desde a #BBC, o que se traduce nunha “morta lenta, cruel e estresante” para o animal. Algunhas organizacións avogan por prohibir esa práctica, que xa rexeitan algunhas superficies comerciais. 

 

UN OBXECTIVO POLÉMICO E PERSEGUIDO DESDE Os 60

Nesa liña, parte da comunidade científica cuestiona que realmente se poidan replicar as condicións óptimas para a cría de polbos. O doutor en bioloxía, investigador e docente Francisco Rocha Valdés, un dos responsables do desenvolvemento destas tecnoloxías para a cría en catividade desta especie, relataba para este medio que a acuicultura é unha solución non só para a sobrepesca, senón tamén para a loita contra o furtivismo e a conservación do medioambiente. Rocha tamén replica que, desde o punto de vista ético, non se podería realizar ningún tipo de cría.

 

“Desde o punto de vista ético, a gandaría non se podería facer. Non se poderían ter criadeiros de porcos. Todo depende”, expón, á vez que fai fincapé nas capacidades que ofrece o polbo, un animal que, “desde o punto de vista da nutrición, o caso particular do polbo resulta extremadamente interesante pola cantidade de biomasa en forma de carne”, podendo alcanzar entre 4 ou 5 quilos en só un ano ou ano e medio. 

 

Xa nos anos 60 comezouse a investigar sobre o cultivo de cefalópodos, pero non foi até este século que o Instituto Español de Oceanografía logrou criar ao primeiro exemplar en catividade. A partir desta patente, adquirida por Nova Pescanova, a compañía galega busca abrir este novo mercado. 

 

 

Os sistemas de cultivo actuais desenvolvidos desde o punto de vista científico e cos que se vai a traballar xa contemplan que non haxa crueldade animal, teñen un criterio de benestar animal, de modo que non existen estes problemas cos que fan campaña os críticos”, sostiña entón Rocha sobre o proxecto, que tampouco escondía o principal problema, que é a supervivencia da larva para o seu desenvolvemento até a idade adulta. Pescanova contempla unha mortalidade de até o 15% dos exemplares criados nos tanques.

 

“#ES A TÉCNICA HABITUAL”  

Galiciapress volveu a contactar coa compañía galega, que saíu ao paso da polémica para matizar todos os aspectos que preocupan á comunidade científica e os grupos animalistas.  “Aínda que poida resultar rechamante para quen non estea familiarizado co sector, a técnica de mergullar ao polbo é a máis comunmente aplicada na industria e é a opción que busca precisamente evitar o sufrimento do animal”, din desde Pescanova sobre os métodos de sacrificio, que, insisten, “levará un manexo axeitado que evite calquera tipo de dor ou sufrimento, cumprindo estritamente a normativa da Unión Europea”.

 

“Traballamos baixo os máis altos niveis de esixencia de benestar tanto con polbo como con calquera outra especie”, recalcan. A pesar de todo, por agora trátase de procesos en desenvolvemento, en colaboración con grupos investigadores da Universidade de Las Palmas de Gran Canariacoa autorización da Dirección Xeral de Gandaría da Consellería de Agricultura, Gandaría, Pesca e Alimentación do Goberno de Canarias, e baixo a supervisión do Comité Ético de Experimentación Animal da Universidade de Las Palmas de Gran Canaria, un Protocolo de Boas Prácticas para o Sacrificio de Crías de Polbo segundo Requisitos de Benestar Animal”.

 

Non parece, en todo caso, que os resultados poidan verse pronto, xa que, aínda que esperan a licenza nos próximos meses unha vez concluído o período de exposición pública e sen alegacións respecto diso, a construción da planta e o inicio da produción non teñen data concreta nestes momentos. 

 

DESMONTAR As ACUSACIÓNS

Así as cousas, os esforzos de Pescanova concéntranse nestes momentos en tratar de desmontar as campañas de desprestixio contra a firma, que reitera que busca “priorizar o benestar animal”, para o que analizan os métodos para garantir o seu coidado en todas as súas fases até a idade adulta, a mellor época para o seu cultivo, o uso as últimas tecnoloxías para poder adecuar ao polbo ás condicións óptimas…

 

“En fases máis temperás, como a cría e a eclosión, están a desenvolverse sistemas de control de parámetros con monitorización 360º (auga, luz, espazo, etc.). Esta adaptación do polbo ao hábitat da piscina conseguiuse aplicando unha solución zootécnica avanzada, denominada Sistema de Produción EcoBiológica (EBPS_Ou), que aplica as condicións naturais específicas da especie en estado salvaxe ao cultivo produtivos”, explican desde a empresa.

 

Por outra banda, precisan que o proxecto trata de ser unha solución ás indicacións que vén dispondo desde hai anos a Comisión Europea en prol de alcanzar unha transición verde á vez que crece o sector da acuicultura. “Este proxecto reforzará os coñecementos no campo específico da zootecnia, a nutrición, o benestar animal e a xenética do polbo común en condicións de cría”, apostilan. A continuación, lembran que entidades como o CSIC, o IEO e até oito centros de investigación de España, Portugal e México están inmersos nesta difícil empresa.   

 

Pescanova afirma que entre os procesos para garantir o benestar dos exemplares criados en catividade está a “identificación do microbioma do polbo”, cuxos resultados non arroxan resultados que revelen “un impacto significativo na composición da principal microbiota asociada á pel do polbo común”, e identificar “biomarcadores de tensión no polbo”. 

 

 

 

“É dicir, a identificación de hormonas relacionadas coa tensión que nos van a permitir demostrar que o cultivo está en condicións de benestar”, detallan. Neste sentido, as investigacións de Pescanova cren probar que os polbos “non sintetizan nin absorben corticosteroides e que, por tanto, medir os glucocorticoides dos vertebrados nos polbos como bioindicadores de tensións non ten ningún sentido nin valor”. 

 

“Ademais de todo isto, o noso equipo de investigación conseguiu un ambiente dentro da piscina cunhas condicións óptimas para o cultivo do polbo que fai que os animais se atopen en condicións de benestar con comportamentos que así o evidencian”, agregan. 

 

RESPECTO Ao MEDIO, UNHA MELLOR NUTRICIÓN, SEGURIDADE ALIMENTARIA…

Por último, desde Pescanova perseveran en que a aposta pola acuicultura responde á necesidade de “protexer os caladoiros salvaxes, garantir a sustentabilidade das especies e responder a unha demanda crecente de produtos do mar”. 
 

Os informes da Organización das Nacións Unidas para a Alimentación e a Agricultura (FAO) recalcan que este é un sector esencial e que “contribúe a unha mellor nutrición da poboación”, xa que se trata de produtos que non ven expostos a “compostos estraños que poidan estar presentes en ríos ou mares e que poidan afectar á composición e toxicoloxía de determinadas especies mariñas”. Cabe puntualizar, por outra banda, que a construción da factoría tamén podería ser prexudicial para os ecosistemas canarios, segundo aluden os grupos medioambientalistas. 
 

Fotonoticia 20190718130844 1200
Cría de polbo en fases temperás | Foto: EP

 

A procura dun sistema alimentario sostible, “garantindo a seguridade alimentaria e asegurar de que todo o mundo teña acceso a alimentos suficientes, seguros, nutritivos e sostibles, preservando ao mesmo tempo o seu asequibilidad”, é outro dos puntos que procuran alcanzar, en consonancia cos obxectivos da UE que tamén contribúen á “recuperación de especies, a restauración, a rehabilitación e a protección de hábitats”, como tamén sostén un estudo da Universidade de Melbourne. 

 

Con este proxecto poderemos axudar a repoboar a especie do polbo no futuro, á vez que garantimos o benestar animal aplicando ao proceso de cría as condicións específicas da especie na natureza”, conclúen desde Nova Pescanova. 

 


 

Sen comentarios

Escribe o teu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Galiciapress
Praza da Quintana, 3; 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS OS DEREITOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidade - Configuración de cookies - Consello editorial - Publicidade
Powered by Bigpress
CLABE