Os datos proban que os traballadores emigrantes son clave para manter bares e restaurantes abertos

En Galicia, un de cada tres traballadores da hostalaría é estranxeiro ou ten dobre nacionalidade. Isto nun sector no que os empresarios levan anos queixar de que non atopan asalariados. É dicir, se a situación xa é complicada por falta de man de obra, sen os estranxeiros sería insosteible. 


|

Sectorserviciosempleocamarero

Cerca do 35% dos empregados da hostalaría en Galicia ten unha orixe estranxeira ou conta con dobre nacionalidade, segundo despréndese do informe 'Mercado de traballo no sector da hostalaría' elaborado Randstad Research.

En concreto, o 23,5% dos traballadores desta actividade é estranxeiro e o 10,8% conta con dobre nacionalidade (española e outra).

A nivel nacional, a ocupación na hostalaría susténtase polos traballadores de orixe estranxeira, que representan xa o 42% dos ocupados nese sector, xa que os empregados foráneos han pasado a representar o 30,7% dos ocupados nese sector en 2024, fronte ao 26% de 2019, e os traballadores con dobre nacionalidade supoñen xa o 11,2% en 2024 (6,9% en 2019).

Ademais, sen a achega dos traballadores estranxeiros, sería imposible alcanzar o incremento de ocupación na actividade, xa que desde 2019 o emprego na hostalaría aumentou un 7,4%, até un total de 1,84 millóns de persoas, sempre segundo Randstad, que tamén revela un descenso no número de traballadores españois en hostalaría.

Desta maneira, ao peche de 2024, os empregados unicamente españois sumaban 1,07 millóns, un 7% menos que en 2019, e cun peso do 58% no sector. En cifras absolutas, descenderon en 13.000 traballadores.

A perda de peso dos empregados españois produciuse nos dous segmentos que compoñen a actividade: os servizos de aloxamento e os servizos de comida e bebidas.

Así, nos servizos de aloxamento, os empregados españois tiñan un peso do 71,3% en 2019, fronte ao 62,3% de finais de 2024, mentres que os empregados estranxeiros alcanzaron o 28% no cuarto trimestre de 2024, 5,6 puntos máis que en 2019, e os que teñen dobre nacionalidade pasaron do 6,4% de 2019 ao 9,7% en 2024.

Polo seu lado, no segmento de servizos de comidas e bebidas, os empregados españois representaban o 65,8% para sumar o 56,7% no cuarto trimestre de 2024. Os empregados estranxeiros, en cambio, deron un salto do 27,1% ao 31,5%, mentres que aqueles que contan con dobre nacionalidade pasaron do 7,2% ao 11,8%.

O RETO DA SUBSTITUCIÓN XENERACIONAL
Doutra banda, o informe de Randstad avisa do reto de substitución xeneracional ao que se enfronta o sector, unha tendencia que "acentúa" a necesidade de contar con empregados estranxeiros para cubrir as vacantes.

No caso dos servizos de aloxamento, ao peche de 2024, o 49% dos empregados tiña 45 anos ou máis, unha porcentaxe moi similar (45%) que no caso dos servizos de comidas e bebidas.

 

Sen comentarios

Escribe o teu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Galiciapress
Praza da Quintana, 3; 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS OS DEREITOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidade - Configuración de cookies - Consello editorial - Publicidade
Powered by Bigpress
CLABE