Por que a edición xenética podería acabar coa fame pero segue trabada por unhas poucas empresas?

Grazas á edición xenética, que non é o mesmo que os transxénicos, pódense desenvolver cultivos resistentes ás enfermidades e ás condicións climáticas extremas, o que reduce a necesidade de pesticidas e outros químicos. Tamén se poden mellorar as características nutricionais, como a cantidade de proteínas, vitaminas e minerais. Unhas enormes vantaxes que non se están aplicando a moitos cultivos locais por un tema de lexislación.


|

As técnicas de edición xenética son un conxunto de ferramentas que permiten modificar o ADN dun organismo de maneira precisa e controlada. Isto lógrase mediante a introdución, eliminación ou modificación de segmentos de ADN específicos, o que permite a creación de organismos con características desexadas.

 

Existen varias técnicas de edición xenética, entre as que se inclúen CRISPR-Cas9, TALENs e zinc finger nucleases. Estas técnicas utilizáronse con éxito para modificar xenes nunha ampla variedade de organismos, desde bacterias até plantas e animais.

 

En canto á agricultura, a edición xenética pode permitir o desenvolvemento de variedades de cultivos que son máis resistentes á salinidade do solo ou á seca, o que é especialmente importante en rexións onde estas condicións son comúns. Isto pode axudar a aumentar a produción de alimentos en áreas onde actualmente é difícil cultivar cultivos.  Ben usadas, pode disparar a produtividade e a sustentabilidade da agricultura, o que debería ter un impacto positivo na seguridade alimentaria a nivel mundial. Con todo, isto non está a suceder. Por que?

 

 

Cataluña press investigador especialista sosteniendo fresa orgánica analizando frutas transgénicas
Análise dos alimentos / Freepik

Os transxénicos son un elemento máis coñecido nos supermercados. Desde finais da década dos 90, Estados Unidos xa incorporou a venda de produtos alimenticios que foran modificados xeneticamente, como foi o caso do tomate Flavr Savr. Con todo, retirouse do mercado debido aos problemas económicos da compañía e ao sabor que se obtiña.

 

Con todo, esta primeira incursión desembocou na introdución doutros produtos modificados xeneticamente en todo o mundo. Cabe mencionar que existen outras formas de "xogar" coa xenética dos alimentos e que poderían contribuír á adaptación das plantas ás novas condicións climatolóxicas, cada vez máis extremas.

 

É o caso da edición xénica , que garda certas similitudes cos transxénicos pero que non son o mesmo nin moito menos. "Ambos son organismos modificados xeneticamente segundo a lexislación europea, pero son técnicas diferentes. A transgenia son plantas nas que se lles incorporou un xene modificado previamente no laboratorio, mentres que a edición xénica é unha técnica que permite modificar directamente o xenoma. A nova característica que se lle achega non vén dun xene novo, senón de modificar lixeiramente os seus propios xenes", explica Josep Maria Casacoberta, investigador do Centro de Investigación Agrigenómica e experto pola Autoridade Europea de Sanidade Alimentaria.

 

"A edición xénica é unha ferramenta máis para facer unha variedade máis adaptada ás condicións de cultivo que cada vez serán máis difíciles. É unha ferramenta máis, pero unha moi poderosa. Por tanto, ten posibilidades de axudarnos en todos os retos que temos, que é producir máis e mellor, de forma máis sostible e cunhas condicións en pleno cambio climático", explica o experto.

 

"É unha ferramenta máis, pero unha moi poderosa"

 

CAMBIOS LEXISLATIVOS

 

O problema vén cando, lexislativamente, a edición xénica e os transxénicos están no mesmo saco. A lexislación na UE considera aos primeiros como un Organismo Modificado Xeneticamente (OMG), e aplícaselles a mesma regulación do ano 2001 para as plantas transxénicas (Directiva 2001/18/#CE).

 

"É unha lexislación moi pouco adaptada a estas novas técnicas. Practicamente faise imposible aplicar a lexislación tal e como a temos agora", lamenta o experto.

 

Golden Rice es un tipo de arroz creado genu00e9ticamente enriquecido con vitamina A clave para el sistema inmunolu00f3gico en una foto de Isagani Serrano para IRRI Flickr CC BYNC SA 20
Golden Rice é un tipo de arroz creado xeneticamente enriquecido con vitamina A clave para o sistema inmunolóxico nunha foto de Isagani Serrano para IRRI Flickr CC BYNC SA 20

 

Isto fai que estes produtos estean só ao alcance de grandes empresas debido ao elevado custo económico (10-16 millóns de euros) e de investimento de tempo (10-15 anos), deixando fóra a produtos de interese máis local e pequenos produtores. 

 

"É importante que haxa unha análise de risco asociado a cada unha das variedades novas que poidan desenvolver, pero é importante que esta análise sexa proporcional ao risco potencial que teñen. Se nos pasamos pedindo que fagan máis probas das que son necesarias, estaremos a aumentar de forma innecesaria o investimento a realizar e estaremos a restrinxir as posibilidades de utilizalo", lamenta Casacoberta.

 

En principio, en xuño haberá unha nova proposta de lexislación que permita adaptar os requirimentos de seguridade das plantas modificadas con edición xénica á súa realidade.

Sen comentarios

Escribe o teu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Galiciapress
Praza da Quintana, 3; 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS OS DEREITOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidade - Configuración de cookies - Consello editorial - Publicidade
Powered by Bigpress
CLABE