La Xunta estén el cribratge de càncer de cervix després del pilot de Lugo, on el 4% va donar positiu de virus de papil·loma

Hi ha més de 200 tipus de VPH, però només uns pocs són considerats d'alt risc i són els que poden causar càncer de coll uterí, indica la informació oficial del SERGA. De fet, a Lugo, entre 3.000 positives de VPH només es van trobar dues dones amb càncer.


|

El virus del papil·loma humà (VPH) és la principal causa d'aquest tumor però ser positiva de VPH no implica necessàriament que es desenvolupi càncer.


Hi ha més de 200 tipus de VPH, però només uns pocs són considerats d'alt risc i són els que poden causar càncer de coll uterí, indica la informació oficial del SERGA S. De fet, a Lugo, entre 3.000 positives de VPH només se van trobar dues dones amb càncer.


Presentación de la extensión del programa de cribado de cáncer de cérvix.



La Conselleria de Sanidade estendrà aquest mes de maig el cribratge poblacional de càncer de cèrvix dut a terme de manera pilot al districte sanitari de Lugo a la resta de l'àrea sanitària --Monforte i A Mariña--, mentre que al juny el portarà a les de Pontevedra-O Salnés i Ferrol, per ampliar-lo a les quatre restants de manera progressiva durant el 2023, encara que encara no s'ha decidit l'ordre.

Així ho ha anunciat aquest dimarts el titular de Sanidade, Julio García Comesaña, que ha explicat, en roda de premsa, que es tracta d'una "nova actuació en prevenció de la malaltia" que suposa un "reforç més" de la "gran línia de prevenció dels programades de cribratge". "Seguim avançat", ha afirmat.


Sobre això, ha recordat que, així, es donarà compliment el mandat del Parlament gallec d'estendre aquest cribratge poblacional a les set àrees sanitàries gallegues per a la "prevenció i detecció precoç" del càncer de cèrvix en dones.

A la presentació de l'ampliació d'aquest programa, el gerent del Sergas, José Flores, ha puntualitzat que es tracta del segon càncer més freqüent entre dones, amb una mitjana de 45 anys entre les dones que el pateixen i el virus del papil·loma humà ( VPH) destaca com la "principal causa d'aquest tumor".

Flores ha detallat que des del 2016 fins al 2020 s'han diagnosticat per ingrés 547 dones d'aquesta patologia a Galícia, de les quals un 42,6% van necessitar cirurgia i es van fer 1.203 altes en aquest període.

Per part seva, la directora xeral de Saúde, Carmen Durán, després de destacar la "incidència elevada" d'aquest càncer de cèrvix, ha incidit que la causa principal "és el virus del papil·loma humà".

Per això, amplien aquest cribratge poblacional a dones de 35 a 65 anys a Galícia per "intentar detectar el VPH, el que té aquesta relació més gran amb el càncer de cèrvix".

D'aquesta manera, s'ha començat a enviar cartes a més dones, després del pilotatge del programa al districte sanitari de Lugo, per convidar-les a participar amb la possibilitat de fer-ho amb una mostra "autopresa", per això se'ls envia un dispositiu al seu domicili que han de dipositar en un contenidor al seu centre de salut posteriorment, o bé mitjançant una cita amb la llevadora.

EXPERIÈNCIA PILOT EN LUG
Al pilotatge de Lugo la majoria de les participants, el 50% de les convidades a participar, van optar per l'"autotoma", que ha estat "molt ben acceptada", ha destacat Durán. En aquest cas, una vegada presa la mostra, se li col·loca un adhesiu amb dades identificatives i s'introdueix en un sobre que haurà de ser dipositat al centre de salut, després d'això s'enviarà al laboratori de referència.

En cas de ser negativa la mostra, la dona tornarà a ser convidada a participar-hi en cinc anys, i si el resultat és positiu, se li farà una citologia i altres proves en cas de ser positiva aquest test. L'opció d'escollir serà per a les dones de 35 a 60 anys, ja que Sanidade vol ser "molt garantista" amb les de 61 a 65 anys i citar-les amb la seva llevadora.

Amb tot, la directora xeral ha destacat que, “a mitjà termini, pretenen que “tot es digitalitzi” i realitzar les convocatòries a través de SMS, amb links amb les instruccions i tota la informació.

Seran objecte d'aquest pla de cribratge poblacional una població diana de 621.000 dones de 35 a 65 anys. El conseller de Sanidade ha abundat que per a aquesta iniciativa es destinarà 1,2 milions d'euros anuals que representa "una despesa ordenada, basada en evidència científica".

DOS CASOS ENTRE 3.000 MOSTRES
Després de matisar Comesaña que "no sempre" el VPH positiu "significa un càncer", ha indicat que al cribratge realitzat al districte de Lugo unes 3.000 dones s'han detectat "dos casos".

Carmen Durán ha insistit que les dones de Lugo "han participat àmpliament" en el pilotatge d'aquest pla, iniciat el desembre del 2020, entre les quals de 5.628 resultats "s'han detectat dos càncers de cèrvix".

Segons les dades que ha traslladat, de les dones convidades, han participat en el cribratge 3.046, fet que suposa una participació del 49,1% . D'aquestes, el 4,4% van obtenir resultat positiu en infecció a VPH-AR , per la qual cosa posteriorment van realitzar una citologia dins aquest programa per confirmar el diagnòstic. Dentre totes les proves es van detectar dos càncers.

Les dades del projecte pilot, concreta Sanidade, es reflecteix que la positivitat "va ser superior al grup d'edat de 35 a 44 anys, disminuint a mesura que augmenta l'edat", ha abundat.

Tota la informació sobre com participar en aquest programa poblacional de cribratge de càncer de cèrvix es pot consultar a la pàgina web del Sergas.

Sen comentarios

Escribe o teu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Galiciapress
Praza da Quintana, 3; 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS OS DEREITOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidade - Configuración de cookies - Consello editorial - Publicidade
Powered by Bigpress
CLABE