Pecharán bares e restaurantes o luns? Algúns entes de hostaleiros manteñen o paro e outros se descolgan
Membros de Hostalaria.gal presentaron hoxe o paro nunha rolda de prensa "secundada por outras 20 asociacións".
Hostalaria.gal, Asociación de Hosteleiros e Autónomos de Ferrolterra, Hoempo, Ahituvi, Ahrou, a Asociación de Hostalería de Padrón, a Asociación de Empresarios Lugo Monumental ou Noia en marcha, entre outros, manteñen a convocatoria.
As federacións provinciais e Hostalería de Galicia non a secundan, a pesar de que a idea naceu desde a Federación Provincial da Coruña, a espera do que concrete o Goberno o martes sobre os prezos da enerxía.
Membros de Hostalaria.gal presentaron hoxe o paro nunha rolda de prensa "secundada por outras 20 asociacións".
O peche patronal proposto para os establecementos galegos o vindeiro luns divide ao sector. Así, mentres a plataforma hostalaría.gal e 21 entidades locais mantéñeno, as federacións provinciais, Hostalería Compostela e Hostalería de Galicia desmárcanse e aprazan a posibilidade de convocar un paro ás medidas que o goberno tome a próxima semana en materia de enerxía e combustibles, así como ao posible fin da folga de transportes.
Así o confirmaron este venres en senllas roldas de prensa convocadas en Santiago, cunha hora de diferenza, nas que, con todo, todos os implicados aseguraron que o difícil momento polo que pasa a hostalería deixa "motivos dabondo" para convocar esta protesta.
No caso dos que se chaman ao paro, hostalaría.gal, fano a nivel de toda a comunidade autónoma, e co respaldo de 21 entidades de hostalería de distintos puntos da comunidade que representan a uns 4.000 establecementos, apuntaron.
O presidente de hostalaría.gal, Lois Lopes, reiterou as razóns da convocatoria que o mércores explicou en Galiciapress. Lopes explicou que, ás malas condicións do sector polas restricións da pandemia súmase agora el alza dos prezos da enerxía, os combustibles e as materias primas, como a fariña ou o aceite, o que leva a moitos negocios ao bordo de "a quebra".
En concreto, Lois Lopes precisou que algunhas materias primas, como o aceite de xirasol, incrementaron o seu prezo por encima do 30%, un aumento de custos que, polo momento, non se está trasladando ao consumidor.
De forma paralela, detectan unha "caída no consumo considerable" derivada da "perda do poder adquisitivo das familias", o que fai minguar aínda máis os seus ingresos e debuxa un futuro próximo "bastante incerto e pouco prometedor", explicou o presidente da plataforma.
"Sorpréndenos que desde as administracións estes días estea a falarse dos transportistas, dos gandeiros, dos pescadores, pero óbviese un sector fundamental como é a hostalería, do que ninguén fala"
Lois Lopes ha reivindicando o peso económico e social que ten a hostalería e asegurou que senten abandonados polos poderes públicos. "Sorpréndenos que desde as administracións estes días estea a falarse dos transportistas, dos gandeiros, dos pescadores, pero óbviese un sector fundamental como é a hostalería, do que ninguén fala", subliñou.
Por iso, e para "visibilizar" a súa situación, manteñen convocado un peche patronal para o vindeiro luns, día 28 de marzo, e continuarán con "accións paralelas" como a solicitude de reunións cos responsables gobernamentais.
GRUPOS QUE SECUNDAN O PARO
Ademais de hostalería.gal de forma global, o paro está apoiado por 21 asociacións locais de distintos puntos de Galicia, como a Asociación de Hosteleiros e Autónomos de Ferrolterra, Hoempo, Ahituvi, Ahrou, a Asociación de Hostalería de Padrón, a Asociación de Empresarios Lugo Monumental ou Noia en marcha, entre outros.
Lois Lopes explicou durante a rolda de prensa que a idea dun peche patronal partiu como "convocatoria en conxunto" e "unitaria" de todas as asociacións. "Así o decidimos a principio de semana", resolveu. Con todo, a mediados, "algunhas asociacións decidiron desmarcarse". Para o presidente da plataforma, a "falta de unidade segue sendo unha constante no sector", polo que apostou por continuar o esforzo de unificación.
Este é o manifesto difundido hoxe polo colectivo:
AS PROVINCIAIS E HOSTALERÍA DE GALICIA DESMÁRCANSE
Por outra banda, Hostalería de Galicia daba pouco antes outra rolda de prensa na que aclaraban que, aínda que foi unha medida analizada e tida en conta, desde a entidade non se realizou unha convocatoria en firme para este peche patronal a nivel galego, algo que si decidiu a Federación Provincial da Coruña.
"Desde Hostalería de Galicia non convocamos un paro para o luns, que si estaba na nosa mente para deixar patentes as dificultades polas que estamos a atravesar", dixo o presidente de Hostalería de Galicia e representante da Federación de Lugo, Cheché Real.
Máis en concreto, Real explicou que esta opción debateuse nos órganos da entidade, pero que, finalmente, optouse por non convocalo en espera dos pasos que o Goberno central dea esta semana en materia de prezos da enerxía. Incluso a Federación Provincial da Coruña, a primeira que convocou este peche, optou agora por aprazalo mentres espera o movemento do Executivo central.
Con iso dáse o paradoxo de que en cidades, como Santiago, hostalaría.gal convoca o paro, mentres que Hostalería Compostela oponse; ou Pontevedra, onde a provincial mantivo a súa negativa ao peche mentres Hoempo practícao.
Ademais das posibles medidas do Goberno, esta parte do sector decidiu suspender a protesta polos avances nas negociacións entre o Goberno e os tansportistas. "A hostalería da Coruña vai aprazar ese paro para despois do 31 de marzo", dixo Cañete que, de non cambiar as cousas, chamará ao peche o luns 4 de abril e, desde alí, "todos os luns". No caso de Hostalería de Galicia pospóñeno, simplemente, para máis adiante.
Cañete falou da situación límite do sector, e afirmou que está "totalmente envorcado con este paro", polo que, dixo, é posible que algúns locais pechen o luns en sinal de protesta a título persoal.
INFLACIÓN E RESTRICIÓNS
Entre os problemas que aburan ao sector, Cheché Real mencionou unha "inflación galopante", así como as restricións da pandemia que aínda permanecen presentes e que lles impiden "traballar ao 100 por cen".
A isto, continuou, "únese agora a subida da enerxía e carburantes, que afecta as nosas empresas e a toda a cadea de valor", así como a falta de produtos, que os obriga a "tirar de almacén".
Héctor Cañete, pola súa banda, criticou o "sufrimento do sector" ante esta situación e alertou de que as alzas de prezos farán inviables moitos negocios.
Escribe o teu comentario