Està a prop el bec de la sisena onada de covid a Galícia? Primer indici lleu que podria ser així


Els 262 nous positius per PCR comunicats avui impliquen que els diagnòstics fa dos dies que estan seguits baixant. Com que és una bona notícia, pot ser un simple miratge, provocat per la menor quantitat de tests els caps de setmana. De fet, les incidències setmanals i bisetmanals continuen pujant.


|


Els 262 nous positius per PCR comunicats avui impliquen que els diagnòstics fa dos dies que estan seguits baixant. Com que és una bona notícia, pot ser un simple miratge, provocat per la menor quantitat de tests els caps de setmana. De fet, les incidències setmanals i bisetmanals continuen pujant.


El que sí que és més significatiu és que caigui la corba de la derivada de la mitjana mòbil a 7 dies dels casos actius. Aquest ha estat sempre el millor índex per mesurar el rumb de la pandèmia.



REuBn percentatge de canvi diari de casos actius de coronavirus a galicia




El fet que baixi, sense ser un senyal clar que estiguem a prop d'un bec, sí que indica que hi ha, almenys, un indici que el moment de màxima acceleració d'aquesta sexa onada pot estar quedant enrere.






La incidència acumulada setmanal puja quatre punts fins a 64. És un salt significatiu, però una mica menor que el de dies precedents. Continuem en risc mitjà acostant-nos a risc alt. Amb salts com avui, superarem els 75 en dos o tres dies.






La incidència acumulada a 14 dies també creix i molt. Són gairebé set punts de salt que ens eleven a 89 positius per cada 100.000 gallecs. Continuem en risc mitjà acostant-nos a risc alt. Amb salts com el d'avui, pujaríem a risc alt a finals de novembre.


El doble de la incidència a 7 dies ( 128 ) és molt més gran que la incidència a 14 dies ( 89 ). Sabem doncs que en l'última setmana hi va haver més positius que a la penúltima. Quants de positius més? La raó de taxes és de 1,45 , per tant en la darrera setmana hi va haver un 45% de positius més que en la penúltima. Continua sent una velodida altíssima, encara que almenys no ha pujat des d'ahir.






La taxa de positivitat ahir va ser del 2,92% i ens ajuda a mantenir-vos en nova normalitat perquè la mitjana setmanal segueix per sota del 4%. Això sí, anem camí de perdre-la perquè puja, encara que lentament. Ja estem al 3,6%. En tot cas, no hi ha escassetat de tests per als nivells de contagis actuals.


EVOLUCIÓ DELS CASOS ACTIUS

El total d'infectats puja avui un 7,5%. És la millor xifra en els darrers sis dies. Això ajuda a fer que la mitjana setmanal fa un pas per fi en la bona direcció i caigui 11,4% a 11,2%.





És una caiguda, però una notícia extremadament esperançadora. Aquest revolt sempre ha estat el millor per estimar quin camí està agafant la pandèmia. El fet que caigui i que abans reduís el ritme d'ascens ens indica que l'apogeu d'aquesta onada pot ser proper.


De fet, en altres onades era gairebé automàtic. En el moment que aquest índex començava a baixar, al cap de pocs dies començaven a caure la resta d'indicadors. No obstant això, els reduïts nivells de contagis dels quals va partir aquesta sisena onada fa que tots els índexs siguin més volubles, per la qual cosa no podem estar segurs que la cimera és a prop, encara que sí que tenim un indici a què aferrar-nos avui.


En termes absoluts, els percentatges d'avui equivalen a un ascens de +189 . El total és de casos actius 2.696.


DADES PER ÀREES

Vigo (87) i Ourense (57) són una altra vegada els districtes que més positius comuniquen avui. Aquesta sisena onada està colpejant abans més dur al sud de Galícia, potser en part per la popularitat dels recents magostos allà. La pressió hospitalària segueix creixent a poc a poc, ja estem en 14 malalts crítics, encara que Lugo segueix sense cap.






Més dades a nivell municipal i de districte del SERGAS en uns minuts a una altra notícia de Galiciapress.


CONCLUSIONS

Amb aquestes xifres sobre la taula, es pot inferir que:

  • La pandèmia continua creixent a una velocitat altíssima. La sisena onada ha aconseguit un ritme d'ascens no vist en cap de les onades precedents, llevat de la primera. Cosa que s'explica, si més no en part, per l'absència de restriccions.
  • Aquesta sisena onada també és diferent en la lentitud de l'ascens de la pressió hospitalària. La pujada és rellevant, però portem gairebé un mes de sisena onada i no hi ha hagut explosió d'ingressos a hospitals, almenys ara com ara. Un èxit que hem d'agrair a l'altíssima taxa de vacunació de Galícia.
  • El fet que portem un mes amb els casos actius creixent també és important. Les onades, fins i tot sense restriccions, no haurien de ser eternes i un mes dascens és un període de temps similar, i fins i tot superior, als períodes dascens daltres onades. És clar que aleshores es van frenar, almenys, en part gràcies a les restriccions.
  • Avui es reuneix el SERGA amb els hostalers. És probable que la Xunta els comuniqui el certificat covid torna a ser obligatori, almenys, a l'oci nocturn. Cal veure si també als restaurants. Cal veure també si una mesura tan tímida serveix per calmar aquesta sisena onada.

Sen comentarios

Escribe o teu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Galiciapress
Praza da Quintana, 3; 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS OS DEREITOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidade - Configuración de cookies - Consello editorial - Publicidade
Powered by Bigpress
CLABE