Os celadores sanitarios de Galicia reclaman unha formación regrada que regule as súas tarefas
A AGACIS informa de que, a día de hoxe, un Certificado de Escolaridad é o único requisito formativo que se lle esixe ao oficio
A Asociación Galega de Celadores de Institucións Sanitarias (AGACIS) deu inicio a unha campaña a favor da cualificación profesional dos celadores e dunha formación regrada previa baixo a que se ampare o oficio, ante a case nula aplicación da normativa actual na comunidade galega.
En xaneiro de 2012, quedaba publicado no B.Ou.E a cualificación profesional “Traslado e mobilización de usuarios/as e/ou pacientes, documentación e materiais en cetros sanitarios”, unha normativa que prometía solucionar a problemática do colectivo de celadores. Con todo, desde a AGACIS confírmannos que a situación dista bastante de ser a desexada.
Definen o “boca a boca” entre celadores veteranos e nóveles como o único método de aprendizaxe dispoñible en hospitais, para unha profesión na que se exerce unha gran variedade de tarefas e responsabilidades: traslado de pacientes críticos, colaboración en quirófano e coñecemento xeral sobre o funcionamento da devandita área médica, auxilio sanitario en aseo e mobilización ou o traslado e clasificación de documentación, equipo e mostras son algunhas das principais funcións dun celador.
A pesar da súa importancia como cargo no sistema sanitario, e da existencia de ata 3.000 celadores en Galicia e de 6.000 persoas nas chamadas listas de contratación, a día de hoxe e de acordo á AGACIS, un Certificado de Escolaridad é o único requisito formativo que se lles esixe, e onde non consta regulación de ningún tipo sobre as súas tarefas específicas.
Por iso, esixen unha formación regrada previa idéntica á da publicación estatal, pero que chegue a aplicarse na práctica dentro da comunidade galega, con módulos formativos que permitan a regulación do oficio e módulos prácticos tutelados para facilitar o ensino dos celadores, co fin de mellorar a asistencia sanitaria dos hospitais en Galicia.
Escribe o teu comentario