Situación "complicada" nos bancos de alimentos: "Temos andeis buxán"

 "Estamos nunha situación complicada que nos obrigou a investir diñeiro", sinala sobre as achegas económicas que reciben e que destinaron á compra de produtos


|

Banco de alimentos
Banco de alimentos


 


Bancos de Alimentos demandan axudas ante unha situación que cualifican de "complicada" á espera de que se convoquen nova campañas de recollida. "Temos andeis buxán", resume o presidente da entidade en Vigo, Iván Martínez, en declaracións a Europa Press.

Na mesma liña, o presidente do Banco de Alimentos da Coruña, Manuel Mora, insta os voluntarios a "botar unha man á hora de informar á xente das necesidades". "Estamos nunha situación complicada que nos obrigou a investir diñeiro", sinala sobre as achegas económicas que reciben e que destinaron á compra de produtos.

E aínda que destaca a colaboración de institucións, incide en que os seus recursos son "limitados". No caso do Banco de Alimentos da Coruña atenden a 27.000 persoas a través de 120 entidades chegando a toda a provincia.

Sobre esta época, indica que é "a peor" xa que o resto do ano contan con alimentos "doados polas recollidas que facemos, como a do último fin de semana de novembro, e iso dúranos normalmente até marzo e abril". En maio, volve haber unha nova recollida coa que completan os meses de "xuño, xullo e algo de agosto".

"A partir de aí, non hai recollidas, son só as doazóns por parte de entidades, empresas", cita como exemplos. Por iso, asegura que de setembro a novembro son os meses máis complicados o que lles levou a comprar alimentos con doazóns económicas para "ir tirando".

MENOS ACHEGAS
En canto ás doazóns de particulares, sexan económicas ou en produtos, explica que "está a influír de forma importante" a cesta da compra polo custo da mesma. Con todo, resaltan as doazóns de cinco euros por parte dalgunhas persoas. "Teñen un mérito tremendo", sinala nos casos en que estas teñen recursos limitados.

Respecto das necesidades, lembra que adoitan pedir produtos non perecedoiros, pero, en particular, subliña as vantaxes dos envasados e xa precociñados para colectivos que demandan axuda. "Facilítalles ter que evitar consumir enerxía eléctrica". Tamén pide produtos para bebés, ao atender a case 800 na provincia a través de entidades.

"Entraron recentemente nais con malos tratos familiares", cita sobre o perfil de persoas que atenden, "ao redor da 260 máis". Este dato vincúlao co feito de que agora Europa facilite achegas co "cheque moedeiro" que esixe que as persoas teñan que ter "un menor ao cargo".

Na mesma liña, Iván Martínez, presidente do Banco de Alimentos de Vigo -- que entregou no primeiro semestre deste ano un total de 705.027 quilos de comida -- explica que está a ser un ano complicadeou "porque desapareceu o Fondo de Axuda Europea para as Persoas máis Desfavorecidas".

"No caso concreto do noso Banco, deixamos de recibir uns 500.000 quilos de alimentos que estamos a tratar de suplir cun gran esforzo de xestión". "Agora mesmo, temos os andeis do Banco especialmente buxán, aínda que, confiamos que coa campaña Gran Recollida, prevista a finais de novembro, poidamos enchelas".

DEMANDA "ESTABLE"
"A demanda, no caso do noso Banco de Alimentos, está a manterse máis ou menos estable", apunta tamén en relación ás 153 ONGs coas que colaboran. "Existe unha pobreza cronificada de difícil solución", lamenta ao ser preguntado polo perfil do demandante e expondo que o "traballador empobrecido" é algo que "chegou para quedar".

En relación a ls necesidades, indica que están a ser "as mesmas". "Si notamos que se reclaman máis produtos de grandes achegues nutricionais como as conservas de carne e peixe ou, tamén, comida xa elaborada como os tarros de cristal de legumes e vexetais".

Por outra banda, alude ao aproveitamento de produtos que non se comercializan pero que están en bo estado. "Durante 2023, este traballo diario permitiu que evitásemos que uns 300.000 quilos de comida acabasen no lixo". "Denominados diminucións, adoitan ser produtos frescos (carne, peixe ou verduras) co que tamén estamos a mellorar a alimentación das persoas máis desfavorecidas".

En canto ás doazóns, constata "unha baixada xeneralizada". "É lóxico que, coas subidas constantes dos alimentos de primeira necesidade as persoas doen menos, non é que deixen de facelo, senón que o fan na medida que poden". "Algo parecido ocorre coas empresas", apostila.

 

Sen comentarios

Escribe o teu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Galiciapress
Praza da Quintana, 3; 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS OS DEREITOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidade - Configuración de cookies - Consello editorial - Publicidade
Powered by Bigpress
CLABE