Áxel Smyth Taracido: Ía para carpinteiro e agora ten unha estrela Michelín co restaurante Auga e Sal

O restaurante compostelán súmase á lista de establecementos galegos con esta distinción, que ascenden xa a 15

|

O negocio é propiedade de  Alberto Ruiz-Gallardón, fillo do exalcalde e expresidente autonómico de Madrid


O cociñeiro Áxel Smyth, de Auga e Sal, recoñecido cunha estrela Michelin.

 
"Hai unha frase que me gusta moito: ía para carpinteiro e convertinme en cociñeiro. Pero unha vez que entrei, xa non quixen saír". E de entrar no ciclo de Cociña por un problema coas 'prazas' de Carpintería a facer brillar no firmamento compostelán unha nova estrela Michelin galega: é a historia de Áxel Smyth Taracido, xefe de cociña do restaurante Auga e Sal.

Agora ve cumprido "o soño" co que empeza a súa traxectoria todo cociñeiro e que moi poucos alcanzan, "compartido" con todo o equipo do restaurante do que é propietario Alberto Ruiz-Gallardón, fillo do exalcalde de Madrid, pero é consciente de que "o máis importante e duro" chega agora, igual que as máis altas expectativas dos clientes que acudan a este restaurante compostelán.

Así o trasladou, nunha conversación con Europa Press, coa estrela como agasallo duns recentes aniversarios que o meteu na trintena e disposto a traballar xa no restaurante, aínda que insiste reiteradamente en que, aínda que é el quen pon "a cara", o mérito é "de todo o equipo".

Smyth quixo volver ás súas orixes para formar parte deste proxecto en xuño de 2020, aínda que o fixo tras unha ampla formación e unha traxectoria que inclúe algunhas das cociñas máis recoñecidas dentro e fóra do país. Para todos os seus "mestres" tivo palabras de recordo, á vez que lanza unha mensaxe: "nunca se pode esquecer de onde se provén".

As claves do éxito son para el "inconformismo e traballo", e a súa cociña defínea como "produto, técnica e creatividade". Explicou que así o tenta plasmar nos seus pratos, á vez que destacou o compromiso dos clientes despois da pandemia, que, "afortunadamente non freou" o interese pola cociña galega.

"DE AQUÍ, ATA ONDE NOS DEIXEN CRECER"
Á marxe de celebrar que o público sortease o xaque do covid, o chef destacou o "bo momento" que vive e o "ben posicionada" que está fóra da Comunidade, do mesmo xeito que o produto.

E tras a estrela Michelin, cal é o reto? "Pois de aquí, ata onde nos deixen crecer", transmitiu, antes de rematar a breve entrevista, lembrando os seus inicios: como empezou a formarse na cociña sen querer ser cociñeiro toda a súa vida, pero como unha vez que entrou, moi pronto percibiu que non podería dedicarse a outra cousa.

GALA EN VALENCIA
A guía Michelin España/Portugal 2022 recollerá o recoñecemento para Auga e Sal, un recoñecemento que foi anunciado na gala oficial celebrada en Valencia na pasada xornada.

Áxel Smyth foi o encargado de recoller a chaquetilla ao escenario, un dos símbolos deste recoñecemento gastronómico. Auga e Sal foi un dos novos restaurantes 'estrelados' entre os 33 premiados (27 en España, 5 en Portugal e un en Andorra) co mesmo galardón (a súa primeira Estrela Michelin) que designa a "un restaurante cunha cociña de gran fineza na que compensa pararse".

Esta estrela Michelin chega aos 5 anos da apertura do restaurante, en maio de 2016, e tan só un ano e medio desde que o chef Áxel Smyth collese as rendas da cociña. O pasado abril de 2021, Auga e Sal recibiu tamén 1 Sol Repsol outorgado pola guía máis importante a nivel nacional como é a Guía Repsol.

Este restaurante destaca pola calidade do produto de tempada, o do mar, e os fondos de receitas tradicionais de guisos e pratos de culler máis representativos de Galicia. Actualmente, esta cociña está reflectida nun menú degustación chamado 'Desde Sarria', que se define días ou horas antes do servizo segundo o produto que dispoña o equipo de cociña.

O propietario de Auga e Sal é Alberto Ruiz-Gallardón, un apaixonado do mundo do viño. A catadora e xefa de sala Marta Costas é a encargada de elixir a secuencia de viños para cada mesa.

15 RESTAURANTES GALEGOS CON 'ESTRELA'
A estrela Michelin de Auga e Sal súmase ao grupo de restaurantes que teñen esta distinción en Galicia. En total son quince establecementos, coa nova incorporación, aínda que as estrelas son 16, dado que Culler de Pau (no Grove --Pontevedra--) mantén dúas desde a pasada edición.

Na provincia de Pontevedra, hai outros seis establecementos con estrela: Maruja Limón e Silabario, en Vigo; Eirado da Leña, en Pontevedra; Yayo Daporta, en Cambados; Pepe Vieira Camiño da Serpe, en Poio; e Casa Solla, en Poio.

Na provincia da Coruña, ademais de Auga e Sal, tamén teñen unha estrela os composteláns A Tafona e Casa Marcelo; así como Árbore da Veira (A Coruña), As Garzas (Malpica) e Retiro da Costiña (Santa Comba). En Ourense, Nova e o Restaurante Miguel González (en Pereiro de Aguiar) teñen unha estrela en cada un dos dous casos.

Sen comentarios

Escribe o teu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Galiciapress
Praza da Quintana, 3; 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS OS DEREITOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidade - Configuración de cookies - Consello editorial - Publicidade
Powered by Bigpress
CLABE