Restricións: Bares e restaurantes terán que pedir o certificado tobit desde as 9 da noite en Galicia

|

A medida pactada con algunhas asociacións do sector hostaleiro aínda está pendente do aval dos xuíces. 


Con todo, hai que lembrar que a xustiza aprobou sempre todas as medidas da Xunta.


.Reunión da Xunta e a hostalería ao 22 de novembro de 2021, despois da implatanción do protocolo covid para evalur incorporar o certificado covid na hostalería de día, ante a subida de casos e o nadal



A Xunta e os hostaleiros convocados a unha reunión este luns coincidiron en incorporar a exhibición do certificado covid para os clientes dos establecementos, un requisito que xa está implantado nos locais de lecer nocturno e que, en todo caso, deberá ser ratificado polo Tribunal Superior de Xustiza de Galicia (TSXG).

Concretamente, se o avala o TSXG, os restaurantes pasarán a incorporar este certificado durante todo o día, mentres que bares e cafeterías deberán reclamalo aos clientes a partir das 21,00 horas. Ademais, reduciranse as mesas en interiores, de dez a oito comensais, mentres que en exteriores pasarán de 20 a 15 como máximo; mentres que permanecen os mesmos horarios actuais e os aforos.

A esixencia desta acreditación --sexa de vacinación, recuperación da enfermidade ou proba negativa-- xa a incorporou a Xunta durante o verán, pero a sala de vacacións do TSXG tombou a medida, a cal, finalmente, o Tribunal Supremo avalou en parte, por iso o vicepresidente primeiro da Xunta, Alfonso Rueda, confía en que agora non supoña un problema que salga adiante. Enviarase a petición de autorización esta mesma semana para que as medidas poidan empezar "canto antes".

Tras a sentenza do Supremo, en Galicia implantouse o certificado covid no lecer nocturno, con aval do alto tribunal galego, así como nos albergues e, desde o pasado sábado, en hospitais para os acompañantes ou vistas de pacientes ingresados.

No encontro estiveron, por parte da Xunta, o vicepresidente primeiro, Alfonso Rueda; o conselleiro de Sanidade, Julio García Comesaña; a directora xeral de Saúde Pública, Carmen Durán; e o director xeral de Emerxencias, Santiago Villanueva. Por parte do sector hostaleiro, entre outros e con presenza de todas as provincias, acudiron de forma presencial o presidente dos hostaleiros de Lugo e da Asociación Hostalería de Galicia, Cheché Real, e o presidente dos hostaleiros de Pontevedra, César Ballesteros.

Actualmente, os aforos en hostalería están ao 100 por cen, tanto en terrazas como en interiores, e existe un nivel de seguridade que reduciría ao 30 por cento a capacidade en interior e ao 50 por cento en exteriores.

CANTO ANTES
O vicepresidente primeiro da Xunta, que lembrou que esta reunión xa estaba prevista, apuntou que as condicións nas que se desenvolveu este encontro "non teñen nada que ver" co contexto en que se fixou este encontro, cuns datos epidemiolóxicos máis positivos e non en alza. Na última semana, Galicia incrementou en máis de 1.400 os casos activos.

"Non podemos esquecer que o virus está entre nós", lamentou Rueda, quen indicou que a Xunta trasladou aos representantes do sector as situación epidemiolóxica e a necesidade de "tomar medidas". Así pois, mantéñense aforos e horarios, pero decidiuse algunhas medidas de seguridade adicionais.

O "compromiso" da Xunta, explicou Rueda, é que as novas medidas, como "ata o de agora" revisaranse en función da situación epidemiolóxica. É dicir, se "mellorasen", perderían efecto, pero se empeorasen, "habería que tomar medidas máis restritivas".

O vicepresidente primeiro tamén trasladou a petición ao sector do seu labor de "concienciación" entre os seus asociados e, a través deles, da clientela. "Hai que ter claro que para acceder a estes locais hai que dispoñer deste certificado e é obrigación dos locais esixilo e dos que queiran acceder, telo no seu poder", ilustrou Rueda, quen dixo que son unhas "normas sinxelas" para "gozar pero en sensación certa de estar en seguridade sanitaria".

Rueda chamou, así, á "responsabilidade" de todas a partes e lembrou que hai servizos de inspección e un réxime sancionador.

A HOSTALERÍA, DE ACORDO MENTRES SIGAN
Cheché Real manifestou o seu acordo con medidas que lles permitan "seguir traballando", aínda que haxa medidas que supoñen unha redución nas mesas. "Esperemos que non vaia a máis", apuntou, con respecto a esta redución, Cheché Real, quen dixo que as medidas abordadas son as que viñan reclamando, incorporar o certificado sen que iso supoña unha redución de aforos e horarios.

"Non nos parecen que sexan medidas excesivas", apuntou Cheché Real, quen sinalou que a hostalería "ten que seguir tendo ingresos, para poder seguir facendo fronte ás nóminas, impostos e taxas".

"Sería catastrófico que houbese unha volta atrás no sentido de que non puidésemos traballar nos nosos establecementos como viñamos facendo ata o de agora e volver a unha situación parecida ou igual a fai sete ou oito meses", remarcou.

MESAS COMENSAIS
A hostalería comprende que baixar en dúas os comensais máximos por mesa, actualmente e coas medidas sanitarias actuais, "non é moito". "E esperemos que siga así", remarcou, antes de indicar que se os contagios seguen á alza, "seguramente a Xunta limitaría máis" a actividade.

"Entendemos que o primeiro é a saúde da cidadanía e o simple feito de pedir un certificado de vacinación ou unha PCR, dámosnos/dámonos por contentos porque imos poder seguir traballando", subliñou.

Cheché Real considerou que esta reclamación de certificado covid non cre que vaia a repercutir no turismo estranxeiro e puxo como exemplo que outros países europeos xa teñen este requisito incorporado. "A min non me molesta nada, igual que teño que mostrar un DNI para un hotel, non me custa nada levar isto no teléfono e poder gozar desa cea e desa cana ou petiscos nun establecemento de hostalería. En absoluto", sentenciou.

AVAL TSXG
O vicepresidente primeiro da Xunta apuntou que os argumentos que empregarán ante o TSXG son "puramente obxectivos" e lembrou que xa se conseguiron autorizacións para os albergues ou os hospitais.

"Queremos facelo canto antes, por iso queriamos esta reunión e constatar o acordo (do sector)", indicou Rueda, quen sobre se as medidas permanecerán ata Nadal, lembrou que "a día de hoxe, a previsión non é mellorar" os datos, e que só nese caso cambiarían as restricións.


"Por tanto, queremos tomar estas medidas, son sinxelas e vannos a permitir de gozar dun lecer responsable e lémbranos que pode volver atacar con virulencia como agora", sentenciou.

Sen comentarios

Escribe o teu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Galiciapress
Praza da Quintana, 3; 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS OS DEREITOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Aviso legal Cookies Consello editorial Publicidade
Powered by Bigpress
CLABE