Análises xenéticas apuntan a algunhas "etiquetas trampa" na etiquetaxe de certas especies de peixe conxelado

O estudo revela un posible uso de especies en perigo de extinción e de pesca ilegal.


|

A proporción de etiquetaxe errónea é pequena, o 1,9% do total de mostras analizadas. Os investigadores descubriron etiquetas falsas en anchoa, pescada e  atún.  


Estas tres están entre as especies do de máis valor e teñen unha presenza importante no sector conxelador galego, sobre todo o atún e a pescada.



Equipo investigaciu00f3n AREA da Universidade de Oviedo

Equipo investigaciu00f3n AREA da Universidade de Oviedo 


A aula de Investigación sobre Recursos Naturais-Area, de a Universidade de Oviedo, destapou unha fraude na etiquetaxe do peixe conxelado. Trátase, principalmente, de pescada e atún procedentes de caladoiros africanos. O estudo apunta a unha pesca ilegal, debido a que afecta a especies en perigo de extinción ou non reguladas.


A Universidade de Oviedo expuxo os resultados, publicados na revista Scientific Report, que indican que as "etiquetas trampa" son máis comúns naquelas especies consideradas máis valiosas por parte dos consumidores.


Alba Ardura Gutiérrez, investigadora do departamento de Biologia Funcional, indicou que, a pesar dos esforzos por cumprir cun sistema de trazabilidad alimentaria, aínda perdura a etiquetaxe incorrecta nos produtos provenientes do mar. "No noso traballo tratamos de determinar que impulsa a fraude deliberada para mellorar a autenticidade e a sustentabilidade dos alimentos", explicou ao diario O Comercio.


Devandito estudo baseouse nunha dobre aproximación; en primeiro lugar, realizouse unha enquisa sobre as preferencias do consumidor, con 1.608 persoas. En segundo lugar, analizáronse mediante amplificación por PCR e secuenciación dun conxunto de marcadores de ADN 401 mostras dos peixes máis consumidos, como atún, pescada, anchoa e lirio.


En canto os resultados, hase concluído que a taxa da etiquetaxe incorrecta é baixa, ao redor dun 1,9%, pero a súa implicación é relevante porque revela o uso de especies en perigo de extinción e pesca ilegal.


"Os nosos achados indican unha fraude intencional preocupante que obstaculiza o obxectivo da produción e o consumo sostibles de produtos do mar, e suxiren priorizar os esforzos de control en especies moi apreciadas", afirma Noemí Rodríguez, investigadora do Departamento de Ciencias da Educación da Universidade de Oviedo. "Afastámonos así do compromiso coa axenda 2030; que convida no seu obxectivo 14 a erradicar a sobrepesca, a restaurar as poboacións de peces e a eliminar a pesca ilegal, non declarada e non regulamentada", engade.


As investigadoras pretenden dar relevancia á importancia dunha etiquetaxe correcta, posto que "o consumidor pode estar a comprar unha pescada que considera de alto valor por unha de menos valor e porque, ademais, estamos a explotar especies en perigo de extinción ou non declaradas e minguando os caladoiros".


O estudo foi froito dunha colaboración con investigadores do continente africano cos que empezaron a traballar fai un par de anos. O primeiro proxecto levado a cabo en conxunto, chamado Oceanic Karma, revelou a presenza de contaminantes no peixe africano procedentes do lixo electrónico que as potencias occidentais envían a África.


"Resulta difícil determinar se a fraude provén da zona de captura ou non. Non sabemos quen son os responsables. Necesitariamos unha investigación máis a fondo en orixe", engade Alba Ardura. Con todo, a investigación non se enfocará en identificar os autores.


Sen comentarios

Escribe o teu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Galiciapress
Praza da Quintana, 3; 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS OS DEREITOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidade - Configuración de cookies - Consello editorial - Publicidade
Powered by Bigpress
CLABE