Hosfega nace contra o sambenito da hostalería: “A mellor axuda é deixarnos traballar”

Sergio Fernández, vicepresidente do colectivo ao que Feijóo acusou coa súa creación de "dinamitar" as negociacións actuais, denuncia para Galiciapress a discriminación e criminalización que sofre o sector, sempre sinalado polas administracións e o primeiro sobre o que actúa a Xunta.


|

Trece organizacións e máis de 4.000 negocios constituíron o pasado xoves a Hostalería Federada Galega (Hosfega), que pretende ser o elemento que unifique as demandas e represente ao sector .


Sergio Fernández, vicepresidente do colectivo ao que Feijóo acusou coa súa creación de "dinamitar" as negociacións actuais, denuncia para Galiciapress a discriminación e criminalización que sofren, sempre sinalado polas administracións e o primeiro sobre o que actúa a Xunta. 


"Solo os establecementos hostaleiros temos o problema do CO2? Nos autobuses e polideportivos non?", critica. Os horarios e o Plan de Rescate que queren expor á Xunta, son  outros dos puntos da conversación.


Hosfega

Elena Vitoria e Sergio Fernández, presidenta e vicepresidente de Hosfega | Foto: EP


Pasou máis dun ano desde o inicio dunha pandemia que derivou nunha crise económica sen precedentes. Todos os sectores víronse afectados en maior ou menor medida por esta crise, pero entre os máis golpeados está sen dúbida a hostalería. Bares, cafés, restaurantes, discotecas...todos se viron no foco das autoridades sanitarias e sentíronse criminalizados, pouco representados e case nunca escoitados.


Contra estas secuelas o xoves naceu Hostalería Federada Galega (Hosfega), constituída a partir de 13 organizacións da que forman parte máis de 4.000 negocios. Sergio Fernández, que tamén forma parte da Asociación Hostalería Compostela, é o vicepresidente desta plataforma recentemente nada, que nace para “cubrir un baleiro existente” e como ferramenta para a defensa do sector nas conversacións coas administracións.


Esa procura de representación foi a gran motivación. “En xeral todas as asociacións o que buscabamos era unha interlocución directa coas distintas administracións. Aí había un baleiro e unha representación concisa a nivel provincial e o groso do sector non se estaba vendo representada”, comenta Fernández. Así, tras a creación previa da Plataforma en Defensa dá Hostalería Galega, viron a necesidade de “materializalo todo en unha Federación”.




PLURALIDADE E "DINAMITA"

A pesar de que sinalan en primeiro lugar que non buscan substituir a ninguén senón “complementar o traballo”, desde o Goberno de Galicia interpretaron este movemento máis como unha nova ameaza que como un organismo plural. O propio presidente da Xunta, Alberto Núñez Feijóo, referiuse o pasado xoves a Hosfega como un elemento con potencial de “dinamitar” as conversacións actuais, xa que considera que sumar máis voces ás negociacións non será positivo e que manterán como interlocutores ás federacións provinciais


"Se mañá na Costa da Morte, na Mariña luguesa, en Santiago ou na comarca de Monterrei faise outra federación de hostalería, o que estariamos é dinamitando o sector para que non teña unha representación", esgrimiu Feijóo.


A perspectiva de Hosfega é radicalmente oposta. “Cantas máis voces e máis opinións póidanse achegar nun dialogo construtivo será beneficioso para o sector. Ademais co respaldo de preto de 4.000 empresas considero que temos bastante que dicir”, razoa o vicepresidente do colectivo, que insta a Feijóo a "rectificar".


Nese sentido, a súa primeira acción foi elaborar un Plan de Rescate para o sector despois deste ano cataclísmico onde recolle as demandas de todo o sector “para unha mellora do conxunto da hostalería”. O Plan de Rescate é xa unha vella demanda do sector ante o plan de axudas da Xunta que en moitos casos aínda non chegou aos negocios.


Á parte das que as axudas que se prometeron aínda non chegaron integramente ao sector, pensamos que o proxecto non se debe basear soamente en axudas puntuais, senón nun proceso a medio ou longo prazo, de tres ou catro anos, para unha recuperación efectiva nun escenario de crise económica como o que nos sucederá os próximos anos”, argumentan desde a organización.


Nesa liña, afirman que o Plan é un “programa” con elementos que “hoxe non se están contemplando” a pesar das demandas dos empresarios e non “unha folla de roteiro inamovible”, xa que a aspiración é “traballar en conxunto” pola sustentabilidade do sector. Para tratar este Plan, desde a Federación solicitaron un encontro co presidente da Xunta, pero de momento ese encontro non se celebrou.


UN SECTOR SEGREGADO

Ademais, nestes momentos no sector preocupan especialmente as limitacións que se están impoñendo desde a Xunta en canto a limitación de horarios e aforos. Desde Hosfega reclaman que “todos os horarios sexan iguais para toda a hostalería” e non “dividir a hostalería dunha forma totalmente arbitraria”.


“Mesmo hai que empezar a contemplar a apertura do lecer nocturno, como xa falaron. Pero tería que estar aberto nas mesmas condicións do resto. Non podes ter unha parte do sector pechada, outra traballando só ata as 21 horas, outra que pode abrir ata as 23 horas...Non ten sentido e non supoñen melloras hixiénico sanitarias destacables”, critica Fernández. A discriminación que sofren os negocios que serven ceas pero non poden abrir ata o inicio do toque de queda por non entrar nos criterios da Xunta é un dos puntos que buscan corrixir.


Doutra banda, os continuos cambios de criterio e modificacións teñen desconcertado aos hostaleiros, obrigados a reinventarse cada quince días. “Non queremos que cada dous por tres sáquense novas medidas que non se aplican noutros sectores”, replica o vicepresidente da organización. Como exemplo, os medidores de CO2, un instrumento que din “non sabemos se está testeado como unha medida adecuada”. “O sector colabora sempre, compramos e instalamos os aparellos. Pero só os establecementos hostaleiros temos este problema? Nos autobuses e polideportivos non? Non quero falar doutros sectores, pero parece que sempre e só somos nós”, lamenta, á vez que pide unha homoxeneidade nas medidas.


ROLDA DE CONTACTOS

Cos 4.000 negocios que hai detrás, e todos as organizacións e empresas que se interesaron para adherirse á Federación, desde Hosfega teñen motivos máis que dabondo para continuar coas súas demandas. “Contamos cun grupo de traballo para comunicarnos cos socios e asociacións de Galicia. Agora o que buscamos é manter conversacións con outras asociacións que aínda non están integradas para tentar unificar se se pode os criterios”.


A axenda nos próximos días estará marcada polo inicio da rolda de contactos que desde a plataforma esperan manter coas distintas administracións co fin de reunirse con elas e expor as súas reivindicacións. “Deputacións provinciais, Delegación de Goberno en Galicia, FEGAMP...para tentar que coas cousas que poden facer desde outras administracións poidan achegarnos unha solución á hosteleria”. “A mellor axuda que se lle pode dar ao sector é deixalo traballar”, conclúe Fernández.   




Sen comentarios

Escribe o teu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Galiciapress
Praza da Quintana, 3; 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS OS DEREITOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidade - Configuración de cookies - Consello editorial - Publicidade
Powered by Bigpress
CLABE