Axudas inútiles para hostaleiros incapaces de estar ao día con Facenda tras un ano de pandemia

Hai pandemia e subvencións para os hostaleiros pechados, pero non as podes cobrar porque necesitas estar ao corrente co fisco, o que é imposible porque hai pandemia. Esta é a carioca que se morde a cola que sofren miles de pequenos empresarios e autónomos.


|

Hai pandemia e subvencións para os hostaleiros pechados, pero non as podes cobrar porque necesitas estar ao corrente co fisco, o que é imposible porque hai pandemia. Esta é a carioca que se morde a cola que sofren miles de pequenos empresarios e autónomos.


Sobre ela e a situación do sector falamos co representante dos hostaleiros do Deza, quen reclama un cambio legal que lles permita cobrar as axudas aínda que non estean ao corrente con Facenda.


Álex Iglesias, presidente do colectivo, explica para Galiciapress que preparan unha gran mobilización do sector a nivel autonómico. Xusto cando a Xunta empeza a falar de relajamiento das restricións pero advertindo de que non ten dúbida do "importante" perigo que supón a hostalería.


Bares restaurantes galicia ep

O sector reclama máis axudas apra afrontar a crise | Foto: EP


Afogados polas débedas e sen liquidez para poder facer fronte ás mesmas pola parálise na que vive a súa actividade, os hostaleiros galegos ven abocados en moitos casos ao peche. Sen clientes e coas persianas pechadas, os empresarios só poden recorrer ás axudas das administracións para poder cumprir coas súas obrigacións fiscais. Con todo, estas axudas non son accesibles para todos os empresarios, xa que un dos requisitos é ter saneadas as contas, unha quimera para moitos nestes momentos.


Na Asociación de Hosteleiros e Empresarios do Deza resístense a quedar de brazos cruzados e puxéronse ao choio para rexistrar unha petición na plataforma Change.org para reclamar ao Goberno de España que se faga cargo da situación actual e decrete unhas medidas fiscais excepcionais durante a pandemia que permitan a supervivencia do sector “para eximir do devandito requisito, dos impostos autonómicos e locais e que, en todo caso, o importe das devanditas axudas poidan descontarllo da débeda ás empresas do sector hostaleiro que están a atravesar dificultades”.

Un ano despois desde o estalido da crise é moi difícil manter todos os pagos ao día, porque os impostos non baixaron pero a facturación si, a medias do 70-80%


Iglesias preside o colectivo e critica a actual Lei de Subvencións que a día de hoxe ten unha serie de condicións que fan as axudas inaccesibles á maioría. “O que reclamamos non son subvencións, senón axudas por culpa dos peches pautados polos gobernos, tanto estatal como autonómico. Un ano despois desde o estalido da crise é moi difícil manter todos os pagos ao día, porque os impostos non baixaron pero a facturación si, a medias do 70-80%”, protesta Iglesias, que pide que se suprima o parámetro que contempla as axudas só para aqueles empresarios que non teñen débedas.


Non pedimos que eliminen as débedas das persoas, senón que se permita conceder estas axudas tamén aos empresarios endebedados e poidan pagar ou reducir as súas débedas”, sostén.


Nese sentido a situación provoca un círculo vicioso, xa que os hostaleiros non poden emendar as súas débedas porque non teñen axudas e non teñen axudas porque non abonan as súas débedas. Esta reclamación non é nova, xa que os hostaleiros levan “máis dun ano” chamando á porta das administracións para logralas.


Con todo, desde a Asociación de Hosteleiros e Empresarios do Deza recoñecen que a discreción coa que operaron talvez non foi a mellor fórmula para que atendesen as súas demandas. “A verdade é que podiamos facer máis ruído antes”, admite Iglesias.  


TRATO DESIGUAL

Polo momento, o trato que están a recibir por parte das distintas administracións é moi desigual nestes momentos


A plataforma denuncia a suposta inoperancia da Deputación de Pontevedra, á que acusa de “non moverse nada”, mentres que desde a Xunta si recibiron algunha axuda, aínda que estas están “atadas ás normas que dificultan moito e que denunciamos”. Pola súa banda, o Concello de Lalín, ao que pertencen moitos destes locais, tamén lles concedeu unha axuda e os empresarios están á espera dunha segunda.


“A comunicación a nivel local é boa, porque somos un pobo pequeno. Pero a nivel provincial é nula. Tentamos presentar escritos, facer reunións…pero non hai maneira”, lamenta Iglesias.


“REABRIR AGORA É UN ALIVIO, PERO NON A SOLUCIÓN”

No sector recibiron con cautela o fallo do Tribunal Superior de Xustiza do País Vasco no que permitía a reapertura de bares e restaurantes por considerar probado que estes locais non son foco de contaxio e que o seu peche foi inxustificado.


No seu conxunto, e mentres esperan a que a próxima semana a Xunta alivie as restricións nalgunhas zonas, consideran que reabrir hoxe tampouco é a solución aos seus problemas, xa que iso non parchea a vía de auga que está a afundir ao sector. En cambio, un rescate si podería manter á boia á hostalería.



Agora mesmo, coa cousa tan amolada, a reapertura sería un balón de osíxeno, pero co nivel tan alto de endebedamento das empresas de hostalería galegas, sen un rescate é completamente inviable”, alerta Iglesias.


En cifras “un terzo da hostalería en España pechou” e na comunidade galega, segundo as contas da asociación, “en torno ao 50 ou o 60% dos negocios non chegarán ao verán”. Os cálculos son similares no conxunto de colectivos hostaleiros, xa que a Asociación Provincial de Empresarios de Hostalería de Lugo eleva esas previsións ata o 70%, aínda que, como puntualiza Iglesias, “todo depende do pulmón que tivese cada empresa”.


INVESTIMENTOS DE PARA O QUE ÍA A SER O GRAN ANO DE GALICIA

Hai que ter en conta, doutra banda, que a pandemia truncou as previsións dun sector que auguraba para este 2021 o mellor ano da historia. O Xacobeo prometía ser o impulso de moitas empresas, que en vistas do Ano Santo acometeron ampliacións ou reformas nos seus establecementos e que agora ven como ese investimento non terá o retorno esperado.


A moitos nos pillou con grandes investimentos para explotar o que ía ser un gran ano. Por Lalín pasan dous trazados do Camiño de Santiago. Aquí fíxose un gran investimento nos locais para ter un maior volume de traballo. Pero de súpeto… O gasto telo igual, pero estás pechado e iso pasa moita factura”, indica Iglesias.


Desde a Asociación Hostalería Compostela comentaban recentemente para este medio que unha das solucións para o sector podería ser destinar os recursos para a promoción do Xacobeo ao rescate do sector. Os hostaleiros do Deza consideran que aínda que hai moitas fórmulas para encarar a crise todas elas “dependen da vontade dos políticos, porque querer é poder”. “Se nós estamos a pelexar para aguantar un ano, poñendo toda a boa fe cos peches, restricións, esixencias de hixiene… por que a política non se molla un pouco máis cun sector arrastra tanto?”.


En vistas de que as solucións non serán inmediatas, no colectivo xa teñen programadas novas mobilizacións para facer visible a súa situación e malestar. “Imos tentar organizar unha protesta a nivel autonómico na que se involucren o máximo número de localidades. Como hai peches perimetrais, xa que as grandes manifestacións non tiveron unha gran repercusión, imos facer moitas, pequenos enxames en toda Galicia e armar moito barullo”, comenta Iglesias, que como o resto de membros do sector buscarán con ruído chamar a atención dos gobernantes. 

Sen comentarios

Escribe o teu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Galiciapress
Praza da Quintana, 3; 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS OS DEREITOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidade - Configuración de cookies - Consello editorial - Publicidade
Powered by Bigpress
CLABE