A estevia, un tratamento contra o cancro segundo un estudo en laboratorio
Os investigadores planean agora estudar os efectos nun modelo de rato para comprender mellor a efectividade de varias doses en todo o sistema do corpo
Unha investigación da Universidade de Hiroshima (Xapón) comprobou que, ao fermentarse con bacterias illadas de follas de plátano, o extracto de stevia elimina as células cancerosas do páncreas, sen danar as células renais sas, segundo publican no 'International Journal of Molecular Sciences'.
"A nivel mundial, a incidencia e a mortalidade do cancro de páncreas seguen aumentando, cunha taxa de supervivencia a cinco anos inferior ao 10% --explica o coautor Narandalai Danshiitsoodol, profesor asociado do Departamento de Ciencias Probióticas para Medicamento Preventivo da Facultade de Posgrao de Ciencias Biomédicas e da Saúde--. O cancro de páncreas é altamente invasivo e propenso á metástasis, mostrando unha resistencia significativa aos tratamentos existentes, como a cirurxía, a radioterapia e a quimioterapia. Por tanto, existe unha necesidade urxente de identificar compostos anticanceríxenos novos e eficaces, en particular os derivados de plantas medicinais".
Estudos previos realizados por outros investigadores indicaron que o extracto de folla de stevia, coñecido substituto do azucre sen calorías, demostrou potencial como fármaco anticanceríxeno, pero illar e aplicar os compoñentes bioactivos específicos que protexen contra as células cancerosas foi un desafío, afirma Danshiitsoodol. Con todo, a fermentación con bacterias pode alterar a estrutura do extracto e producir metabolitos bioactivos, compostos que poden afectar os organismos vivos.
"Para mellorar a eficacia farmacolóxica dos extractos naturais de plantas, a biotransformación microbiana emerxeu como unha estratexia efectiva", dixo o autor correspondente Masanori Sugiyama , profesor do Departamento de Ciencia Probiótica para Medicamento Preventivo, Escola de Posgrao de Ciencias Biomédicas e da Saúde .
O laboratorio de Sugiyama illou e avaliado os beneficios para a saúde de máis de 1300 cepas de bacterias acedo lácticas (BAL) de froitas, verduras, flores e plantas medicinais. "Neste estudo, buscamos comparar extractos fermentados e non fermentados con BAL para identificar compostos clave que melloran a bioactividad, contribuíndo en última instancia á eficacia do medicamento herbal na prevención e o tratamento do cancro", explica.
En concreto, o equipo fermentó extracto de folla de stevia coa cepa vexetal Lactobacillus plantarum SN13T (FSLE) e comparou os seus efectos en células de cancro de páncreas (PANC-1) no laboratorio, xunto con células renais embrionarias humanas non cancerosas HEK-293, cos efectos do extracto de stevia non fermentado. As células utilizadas nestes experimentos obtivéronse de liñas celulares comerciais consolidadas.
"Os nosos achados indican que o FSLE presenta unha citotoxicidad significativamente maior que o extracto non fermentado en concentracións equivalentes, o que suxire que o proceso de fermentación potencia a bioactividad do extracto --resalta Sugiyama--. Cabe destacar que o FSLE mostrou unha menor toxicidade cara ás células HEK-293, cunha inhibición mínima observada mesmo á concentración máis alta analizada".
Análises adicionais identificaron o éster metílico do ácido clorogénico (CAME) como o composto anticanceríxeno activo. Ao fermentar, a concentración de ácido clorogénico no extracto reduciuse seis veces, o que indica unha transformación microbiana, segundo Danshiitsoodol.
"Esta transformación microbiana probablemente debeuse a encimas específicas da cepa bacteriana utilizada --apunta Danshiitsoodol--. Os nosos datos demostran que o CAME presenta maior toxicidade celular e efectos proapoptóticos (que promoven a morte celular) nas células PANC-1, en comparación co ácido clorogénico só".
Os investigadores planean agora estudar os efectos nun modelo de rato para comprender mellor a efectividade de varias doses en todo o sistema do corpo.
"O presente estudo mellorou substancialmente a nosa comprensión do mecanismo de acción da cepa Lactobacillus plantarum SN13T na fermentación de extractos de herbas, á vez que ofrece unha valiosa perspectiva de investigación sobre a posible aplicación dos probióticos como axentes antitumorais naturais", conclúe Danshiitsoodol.
Escribe o teu comentario