Alerta por 'Escherichia coli' en queixos de leite cru procedentes de Francia
A Axencia Española de Seguridade Alimentaria e Nutrición advirte que no caso de consumir algún dos produtos dos lotes afectados e presentar algunha sintomatología compatible coa toxiinfección por E. coli produtora de shiga toxinas (cambras abdominais fortes, que poden progresar a unha diarrea acuosa e sanguinolenta) recoméndase acudir a un centro de saúde.
A Axencia Española de Seguridade Alimentaria e Nutrición (Aesan), dependente do Ministerio de Consumo, tivo coñecemento, a través da Rede de Alerta Alimentaria Europea (RASFF), dunha notificación de alerta trasladada polas autoridades sanitarias de Francia relativa á posible presenza de 'Escherichia coli' produtor de toxina Shiga (STEC) nun queixo madurado elaborado con leite cru chamado 'Morbier DOP'.
En concreto, trátase do produto con nome 'MORBIER DOP Queixo madurado elaborado con leite cru' da marca Friesland Campina Iberia e Millan Vicente. O produto está envasado en cuñas de 175 g, 180 g, 189 g e 195 g. Ademais, están afectados todos os lotes con data de caducidade inferior ou igual ao 21/02/25.
Segundo a Aesan, a distribución foi a todo o territorio nacional. Polo momento, esta información foi trasladada ás autoridades competentes das comunidades autónomas a través do Sistema Coordinado de Intercambio Rápido de Información (SCIRI) e ao Centro de Coordinación de Alertas e Emerxencias Sanitarias (CCAES), co obxecto de que se verifique a retirada dos produtos afectados das canles de comercialización e infórmese da existencia de posibles casos.
Neste punto, a Aesan recomenda ás persoas que teñan no seu domicilio produtos afectados por esta alerta que se absteñan de consumilos. No caso de consumir algún dos produtos dos lotes afectados e presentar algunha sintomatología compatible coa toxiinfección por 'E. coli' produtora de shiga toxinas, recoméndase acudir a un centro de saúde.
Esta alerta únese á que publicou o pasado luns a Aesan pola posible presenza de 'Escherichia coli' produtor de toxina Shiga (STEC) en cinco presentacións diferentes de queixo 'Morbier' da marca Jean Perri.
![Queso Morbier de leche cruda en una foto de AESAN](/multimedia/images/7177658.jpg)
Neste caso, os produtos afectados son a 'Táboa Morbier, Comté 12M e St Vernier 300 gramos' con data de caducidade inferior ou igual ao 26 de marzo de 2025; 'Táboa Morbier, Comté 12m e e Édel Cléron 300 gramos' con data de caducidade inferior ou igual ao 26 de marzo; 'Raclette 3 Sabores Morb-LC-Most 540 gramos', todos os lotes con data de caducidade inferior ou igual ao 26 de marzo de 2025; 'Morbier 1/4 Rueda 1,8 Kg' con data de caducidade inferior ou igual ao 18 de febreiro 2025; e 'Morbier Rueda 6,5 Kg' queixo enteiro con data de caducidade inferior ou igual ao 14 de marzo de 2025.
DIARREA E CAMBRAS, Os SÍNTOMAS DE 'ESCHERICHIA COLI'
Segundo informa a Aesan, a 'Escherichia coli' ('E. coli') é unha bacteria que crece a temperaturas de 20º a 40º C. Forma parte da microbiota habitual do intestino de persoas e animais, e elimínase a través das feces. Aínda que a maioría das cepas son inofensivas, algunhas poden causar graves enfermidades de transmisión alimentaria.
Así mesmo, pode sobrevivir durante longos períodos no medio ambiente, tanto no solo como na auga, podendo proliferar en auga e alimentos de orixe animal e vexetal.
A transmisión prodúcese sobre todo polo consumo de alimentos contaminados. Pódese transmitir tamén polo consumo de auga contaminada, así como polo contacto con animais e as súas feces.
Os alimentos máis frecuentemente asociados á toxiinfección por STEC son a carne de vacún e doutros rumiantes, en particular a carne picada e produtos derivados, consumidos crus ou poucos feitos. Outros alimentos frecuentemente notificados pola presenza de 'E. coli' son o leite cru e os produtos a base de leite cru, os vexetais frescos, en particular as sementes germinadas e os zumes de froitas e hortalizas non pasteurizados.
En canto aos síntomas, as infeccións por 'E. coli' produtora de toxina Shiga maniféstanse inicialmente con cambras abdominais fortes, que poden progresar a unha diarrea acuosa e sanguinolenta. A diarrea pode variar desde a expulsión de feces sen sangue, até a colitis hemorráxica. O período de incubación pode ser longo, de 2 a 10 días.
A maioría dos pacientes recupéranse nun prazo duns dez días, pero nunha pequena porcentaxe dos casos (especialmente nenos pequenos e anciáns) a toxiinfección pode conducir a unha enfermidade grave, coñecida como a síndrome urémica hemolítico (SUH), que pode dar lugar a fallo renal e que é potencialmente mortal.
Escribe o teu comentario