Os excesos e arrepentimentos do Nadal: comer para despois perder peso?
O Nadal xa está aquí como cada ano. Toca mentalizar sobre como queremos afrontar os nosos excesos coa comida, porque a tentación (a gula) estará ante nós e non saberemos negarnos. Por iso convértese en imprescindible pensar seriamente nos proles e contras das comidas do Nadal, onde e sobre que pór os límites

O Nadal, época de encontros e celebracións, é tamén un período de excesos alimentarios que poden deixar consecuencias importantes na nosa saúde. Desde a hinchazón abdominal até o risco cardiovascular, pasando por descompensaciones metabólicas, o corpo paga o prezo dos praceres (excesos) culinarios das festas. Por iso, nesta reportaxe queremos tratar as consecuencias destas indulxencias gastronómicas que nos permitimos, como previlas e como eliminar os sobrantes do organismo tras as vacacións do Nadal.
EMPEZA O FESTÍN
Os excesos en Nadal son un tema recorrente, aínda que con protagonistas diferentes: mariscos, carnes, doces e alcol. Estas celebracións, que comezan en decembro (ou mesmo até dous meses antes nalgúns lugares) e esténdense até xaneiro, desafían a nosa capacidade dixestiva e metabólica. Lembremos que estamos a consumir grandes cantidades de calorías sobrantes, moitas sen valor nutritivo e só para gozar do sabor de turróns, carnes, doces, bebidas, confituras, etc.
Todo son risas, alegría, bos desexos, algunhas bromas e varias discusións “de cuñado” ao redor da mesa. Pasan unhas horas (ou pode esperar ao día seguinte pero sen avisar aí está a dor estomacal, a acidez, a hinchazón e os gases. Felicidades! Xa temos aquí aos síntomas máis comúns dun exceso do Nadal.
Estes problemas xorden por unha distensión estomacal froito da inxesta excesiva de comida. A irritación intestinal vén provocada polo alcol e as graxas e si non conseguimos recuperarnos nunhas horas é debido á acumulación abundante de comidas. E mentres tanto, o ardor e o reflujo engaden máis malestar que se pode prolongar por varias e interminables horas
Ademais disto debemos ter en conta outros factores que inciden na nosa saúde de forma máis silenciosa. Un é a subida de azucre en sangue, perigosa en persoas con diabetes de non ter coidado coas cantidades de comida e cos doces. Se se sofre pinga é probable que as dores se agudicen debido ao elevado índice de ácido úrico motivado por consumir mariscos e carnes vermellas.
A inxesta incontrolada de comida é un “deporte de risco” porque os músculos do estómago traballan a pleno rendemento, o mesmo que outros órganos e sobre todo o corazón. Este último debe bombear sangue aos tecidos musculosos para oxigenarlos e poder cumprir coas súas tarefas dixestivas. A parte disto, o exceso de graxas, azucres, sal e outros elementos poden agravar problemas cardíacos. Tamén a saúde bucodental pode verse afectada posto que o aumento de azucres, sobre todo entre os máis pequenos, pode aumentar o risco de carie.
O MELLOR, IR CON CALMA
E é que non queda outra, porque meternos de cheo na cornucopia que é unha mesa coa cea de Noiteboa e Fin de Ano pode supor unha bomba de reloxaría para o noso organismo. Así que imos darnos un respiro e aclararnos antes de abordar as “paparotas” que nos esperan.
Aínda que todo o que se nos pon diante dos ollos é tentador, fagamos un esforzo e centrémonos naquilo que sabemos non nos fará dano: verduras, peixes, alimentos cocidos e todo o que sexa saudable. Antes disto, nada de picoteo, “isto non é nada, só un pouquiño” e un pouquiño e outro pouquiño van creando un total tan grande que a comida propiamente dita xa non nos entra.
Hai que masticar amodo, saboreando cada bocado, o corpo agradecerao porque aforraremos esforzos innecesarios ao noso aparello dixestivo. Nada de bebidas gaseoso mesmo se se pode, evitar as bebidas alcohólicas. As primeiras por azucres e gases inútiles para o noso corpo e as segundas porque tampouco é que acheguen moito, salvo calorías excesivas. Non encher pratos até sobordar, non tomar porcións grandes de comida e non repetir (si, o asado está delicioso pero mañá te arrepentirás seguro).
PROCEDEMENTOS “DETOX”
Pode soar a chiste, pero despois das cantidades industriais de comida que nos metemos entre peito e costas, toca limpar o organismo de arriba a abaixo. Para empezar, un pouco de exercicio, como camiñar, non nos viría mal para ir eliminando toxinas polos poros e así equilibrar os nosos compoñentes vitais.
Seguidamente non comer alimentos procesados: precociñados, salsas e bollería industrial. Mellor fóra das nosas despensas. Substituílos por froitas, verduras, proteínas magras e cereais integrais. Hidratarse (auga, sen pasar) e comer alimentos á prancha ou ao vapor e nada de graxas. Planificar as comidas: que incluír no almorzo, comida, merenda e cea, estas dúas últimas que sexan lixeiras a base de verdura, froita e proteínas.
Aínda que moitas persoas buscan perder peso rapidamente tras as festas, isto pode ser contraproducente. As dietas estritas adoitan provocar o efecto rebote, onde o peso perdido recupérase rapidamente ao volver aos hábitos normais. No seu lugar, a perda de peso debe ser gradual e sostible, combinando unha dieta equilibrada con exercicio físico.
Insistimos, actividades como camiñar, correr ou mesmo bailar poden axudar a queimar calorías e mellorar o teu estado de ánimo. Se non tes tempo para adestrar, existen movementos cotiáns como usar as escaleiras ou camiñar máis.
As celebracións do Nadal non teñen por que converter nun martirio para a nosa saúde. Cunha planificación axeitada e un enfoque equilibrado, é posible gozar da comida e a compañía sen sufrir as consecuencias dos excesos. A moderación e os bos hábitos sempre serán a mellor receita.
Escribe o teu comentario