Medidas para control das 'food trucks': censo, inspeccións periódicas e sancións de até 600.000 euros
O decreto anterior "non recollía expresamente o rexistro dos establecementos que se dedicaban á venda ambulante e aos domicilios particulares, utilizados principalmente como vivenda privada, que en determinadas circunstancias elaboran certo tipo de produtos"
O novo decreto que prepara a Xunta para controlar a hixiene en 'food trucks' fará un censo destes postos ambulantes, suporá inspeccións periódicas e inclúe un réxime sancionador --con base na lei estatal de seguridade alimentaria-- con multas de entre 20.000 e 600.000 euros para casos moi graves.
Nunha entrevista con Europa Press, o xefe de servizo de seguridade alimentaria da Consellería de Sanidade, Jose Ángel Viñuela, expón que "o primeiro paso para ter os establecementos controlados é saber quen son e onde están, telos rexistrados" para despois entrar nos controis oficiais. Todo iso tras un brote de salmonela no Trasan Fest, celebrado a finais de xuño en Oza-Cesuras, que provocou máis de 160 intoxicados e unha vintena de hospitalizados.
E é que o decreto anterior "non recollía expresamente o rexistro dos establecementos que se dedicaban á venda ambulante e aos domicilios particulares, utilizados principalmente como vivenda privada, que en determinadas circunstancias elaboran certo tipo de produtos".
O novo decreto --remitido pola Xunta ao Consello Consultivo-- actualizará o catálogo de actividades recollidas no Rexistro Galego Sanitario de Empresas e Establecementos Alimentarios (Regasa). Deste xeito, nos establecementos comerciantes polo miúdo incluiranse: 'food trucks', postos de comida itinerantes, vehículos de venda ambulante, así como locais de preparación de pedidos, entre outros. Poderán ser inspeccionados por municipios e/ou a Consellería de Sanidade no ámbito das súas competencias.
INSPECCIÓNS E MULTAS
De tal forma, establecerase unha frecuencia de visitas de inspección que irá de entre unha vez ao ano a unha vez cada cinco anos, como límite por ambos os extremos. Isto irá en función do risco, actividades, produtos que elaboren ou procesos que se empreguen en cada negocio.
Así mesmo, inclúe un réxime sancionador que marca a lei nacional de seguridade alimentaria: infraccións leves, até 5.000 euros; graves, entre 5.001 e 20.000 euros; e moi graves, entre 20.001 e 600.000 euros, que "pode chegar mesmo ao peche do establecemento" engade Viñuela.
Igualmente, explica que este decreto parte da necesidade de trasladar unha normativa estatal a Galicia, á vez que era "necesario actualizar o tipo dos establecementos que hai que incluír no rexistro galego sanitario de establecementos alimentarios e axustar certas condicións para a comercialización de determinados produtos". Así, "como os cambios eran relativamente profundos, decidiuse facer un novo decreto no canto de modificar os anteriores".
PERIGOS POLA "RELAXACIÓN" NO VERÁN
Tras o brote do Trasan Fest, Viñuela non cre que estas intoxicacións alimentarias vaian a máis en Galicia nos últimos anos, aínda que apunta que os "brotes son inherentes aos grandes eventos, por diversos motivos". "Moita xente, moitos postos, e ao final o normal é que se relaxen neste tipo de eventos tanto o que produce como o que consome", agrega.
Incide en que eventos como festivais se pode "difuminar un pouquiño" as "boas prácticas", xa que "se traballa moi rápido porque o tes que facer todo nun período moi curto de tempo".
Considera que "o verán favorece" estes problemas. Por unha banda, "as temperaturas son máis altas, co cal os microorganismos, o bicherío, que anda por aí vaise a desenvolver en mellores condicións". E dous, "hai unha parte pequena de relaxación de usos e costumes" ao tratar de vacacións e festivais. "Se vas sumando unha cousa con outra, pois ao final, obviamente, no verán a probabilidade de que ocorra un brote de intoxicación por alimentos é máis alto", razoa.
MÁIS DE 30 SUSPENSIÓNS EN 2024
Segundo datos achegados pola Consellería de Sanidade a Europa Press, a Xunta realizou 14.813 inspeccións a un total de 10.002 establecementos de restauración e comerciantes polo miúdo de alimentación durante 2024.
O 61,5% das inspeccións (9.106) foi a negocios de restauración colectiva ou servizos de comida e bebida. O 38,5% (5.707) restante correspóndese con establecementos comerciantes polo miúdo --como obradores de panadaría, xeadarías, tendas de chucherías, fruterías, prazas de abastos, carnicerías, pescaderías e ultramarinos--.
Foron detectados 5.529 incumprimentos, a maior parte identificado polo persoal de Inspección Veterinaria de Saúde Pública en relación con riscos na produción de alimentos. A Xunta valora que a maioría destes incumprimentos son corrixidos sen que se adopten medidas máis severas. Só o 10% dos incumprimentos acaban en expedientes sancionadores.
Tamén se detectaron incumprimentos en condicións hixiénicas, que "na maior parte dos casos non supuña graves riscos para a saúde". No caso de supor risco para a saúde, os inspectores suspenden a actividade do establecemento ou inmobilizan a mercadoría. En concreto, en 2024 realizáronse 36 suspensións de actividade por mor dos incumprimentos detectados.
Respecto diso, o xefe de servizo de seguridade alimentaria de Sanidade aclara que "unha suspensión de actividade non é unha sanción, é unha medida precautoria". "Que implica? Pois que no momento da inspección detectaches incumprimentos que poden supor un risco para a saúde dos cidadáns e ao establecemento dislle: 'deixa de traballar, arránxao e cando o arranxes, continúas", engade. Estas medidas cautelares tómanse, "basicamente, por condicións de hixiene".
Escribe o teu comentario