A grastronomía de Semana Santa en Galicia: Tradición, sabor e devoción
A Semana Santa en Galicia non só é un período de fervor relixioso e celebracións populares, senón tamén unha ocasión para reencontrar cunha das cociñas máis ricas e variadas de España. Durante estes días, a tradición católica de abster de carne os venres e a influencia da terra e o mar galegos reflíctense nunha serie de pratos emblemáticos que pasaron de xeración en xeración
Mar e terra ofrecen suficientes alternativas á carne como para crear infinidade de pratos para as datas de Semana Santa. E é que en realidade gran parte da gastronomía galega ha prescindido moitas veces da carne por motivos económicos. Eses pratos, considerados durante moito tempo comida de pobres, ao final transformáronse en elaboradas receitas que a día de hoxe comparten mantel xunto ás máis exquisitas demandas culinarias. E é que debido á evolución da sociedade en canto a gustos, a Semana Santa galega fusionou as receitas máis clásicas con elementos moito máis contemporáneos e.
A Semana Santa galega é un momento para gozar da cociña de sempre, pero tamén para descubrir novas versións dos clásicos. Restaurantes e pastelarías de cidades como A Coruña ofrecen rutas de torrijas con propostas innovadoras e personalizadas. Aquí ofrécense unha serie de pratos que se poden gozar nestas datas.
Pratos salgados tradicionais
Potaxe de Coresma ou Vixilia
Este guiso é un dos grandes protagonistas da Semana Santa galega. A súa orixe está ligado ao costume de non comer carne durante a Coresma. A potaxe de vixilia elabórase principalmente con garavanzos, espinacas, ovo cocido e, por suposto, bacallau desalado. O resultado é un prato reconfortante e nutritivo, ideal para os días de abstinencia.
Bacallau á galega
O bacallau é a pescado estrela da Semana Santa en Galicia. O bacallau á galega prepárase con bacallau desalado, patacas cocidas e unha ajada —salsa típica galega feita con allo, aceite de oliva e pemento— que se verte sobre o peixe e as patacas. Este prato sinxelo e saboroso encarna a esencia da cociña galega, onde o produto é o auténtico protagonista.
Bolos de vento de bacallau
Moi populares como entrante ou tapa, os bolos de vento de bacallau son bolitas de masa elaborada con bacallau desmigado, ovo, fariña, allo e perexil, que se friten até quedar crujientes por fóra e esponxosas por dentro. Son unha opción deliciosa para compartir e gozar en familia ou con amigos durante estas datas.
Doces típicos de Semana Santa
Torrijas
A sobremesa por excelencia da Semana Santa en Galicia e en toda España. As torrijas prepáranse empapando rebanadas de pan (preferiblemente do día anterior) en leite aromatizada con canela e limón, rebozándolas en ovo e fritíndoas. Se espolvorean con azucre e canela, ou se acompañan de mel, almíbar ou mesmo chocolate. En Galicia, a tradición das torrijas se reinventa cada ano con novas versións, como as que incorporan xeado de vainilla, doce de leite ou crema de bagazo.
Filloas
Similares aos crepes franceses, as filloas poden ser doces ou salgadas. Os doces elabóranse con fariña, auga ou leite, e as salgadas, con caldo. Son moi populares en toda Galicia e especialmente apreciadas en Semana Santa, onde se enchen de mel, nata, chocolate ou compotas de froitas.
Rosca de Pascua
Este bolo tradicional, similar ao roscón de Reis, preparábase antigamente para celebrar o final da Coresma. Os padriños adoitaban regalar aos seus afillados unha rosca decorada con ovos cocidos (hoxe en día substituídos por ovos de chocolate). É un doce imprescindible nos almorzos e merendas de Semana Santa.
Ovos de Pascua
Os ovos de Pascua teñen unha orixe pagá e simbolizan a fertilidade e a vida nova. Na Idade Media, o consumo de ovos estaba prohibido durante a Coresma, polo que ao finalizala bendicíanse e regalábanse. Actualmente, os ovos de chocolate decorados son un clásico destas datas e protagonizan actividades como a procura de ovos para os máis pequenos.
Escribe o teu comentario