Bones notícies: el pic de positius diaris de la cinquena onada ja es va assolir o està a punt d'arribar


Els 1.151 diagnòstics comunicats avui indiquen que des d'una perspectiva setmanal Galícia no ha doblat encara la corba de positius, però els senyals que el pic no està lluny es mantenen i fins i tot s'incrementen. De fet, és probable que el pic de contagis diaris ja s'hagi assolit fa cinc dies.


|

Els 1.151 diagnòstics comunicats avui indiquen que des d'una perspectiva setmanal Galícia no ha doblat encara la corba de positius, però els senyals que el pic no està lluny es mantenen i fins i tot s'incrementen. De fet, és probable que el pic de contagis diaris ja s'hagi assolit fa cinc dies.


Molt lluny està encara el pic de pressió hospitalària i les xifres es fan més i més preocupants. En un sol dia hi ha 25 gallecs més en planta convencional, el major increment diari des d'aquells terribles dies de principis de febrer.



La incidència acumulada setmanal creix de 280 a 293 i avui compleix un mes d'augments diaris sense descans. L'esperança passa perquè els salts d'aquesta setmana estan sent una mica menors que els salts en la passada.


La incidència acumulada a 14 dies està ja gairebé a 450. És més de deu vegades més de la que suportàvem fa un mes.


El doble de la incidència setmanal (586) és més gran que la incidència bisetmanal (450). Això ens indica que l'última setmana ha estat pitjor que la penúltima.


No obstant això, la raó de taxes dóna un altre passet enrere per cinquè dia seguit, avui baixa de 1,33-1,31. A l'ésser més gran d'1 això ens indica que la pandèmia segueix creixent des d'un punt de vista setmanal, però aquest passet enrere ens està confirmant que els creixements són una miqueta menors cada dia.


La taxa de positivitat de les PCRs va ser motiu d'orgull de Galícia durant mesos, amb mitjanes de poc més de el 2%. La variant delta, la desídia de part de la població passant dels cribratges i el menor esforç de SERGAS ha liquidat aquesta fita. Ahir va ser de l'16,7%, el pitjor resultat de tota la pandèmia des que Galiciapress manté la seva pròpia sèrie històrica alimentada amb xifres de la Xunta, agost de 2020.


SITUACIÓ DELS INDICADORS AL SEMÀFOR D'ALERTES

Segons els criteris de l'semàfor d'alertes oficial , estem ja en una mitjana setmanal de taxa de positivitat de PCRs de l'15,9%. Seguim endinsant-nos més i més en el però dels nivells possibles per a aquest índex, risc extrem. L'únic consol és que els salts diaris són més curts aquesta setmana que l'anterior.





Els creixements diaris també són més curts aquesta setmana que l'anterior en la gràfica de la incidència setmanal. Això ens dóna esperances que en algun moment de finals d'aquesta o principis de la propera aquest indicador comenci a baixar. Tot i així, en el millor dels escenaris imaginables, vist el nivell (293 positius per 100.000 gallecs a la setmana) és molt complicat que el país abandoni el risc extrem actual aquest estiu, ja que cal baixar a 125 i fins avui els descensos sempre han estat molt més graduals que els ascensos (tot i que la veloç vacunació pot donar un impuls major a la millora quan això comenci).






EVOLUCIÓ DELS CASOS ACTIUS

El total d'infectats puja avui un 7%. La mitjana setmanal, l'indicador més rellevant, dóna un passet cap a zero, baixant de + 11,4% a + 10,8%.


Aquest indicador encadena així tres dies consecutius de baixada. És una gran notícia, ja que aquest índex ha estat una vegada i una altra el més fiable per entreveure quan estem arribant a el pic d'una onada. El fet que porti tres dies seguits de descens ens confirma que el pic de contagis ha d'estar pròxim, si no ho hem aconseguit ja.




En termes absoluts, els percentatges d'avui equivalen a un ascens de 852, que deixa el total a Galícia en 12.889 casos actius.


CONCLUSIONS

Amb totes aquestes estadístiques sobre la taula, podem inferir que:

  • La pandèmia segueix creixent a Galícia però ja hi ha pocs dubtes que la corba s'està doblant. El pic de positius s'està produint o es produirà en les pròximes jornades. Cal tenir en compte que el màxim diari, 1.258 diagnòstics, va ocórrer ja fa cinc dies.
  • El pic de la derivada de la corba de casos actius va ser fa ja tres dies i va arribar després de tres dies de creixement molt escàs. En tota la sèrie històrica això sempre s'ha traduït en un pic en la incidència setmanal pocs dies després. Ara hauria de passar el mateix, llevat que la variant delta o la gran mobilitat d'aquestes dates ens dean una sorpresa, alguna cosa no descartable.


    OL6XC percentatge de canvi diari de casos actius de coronavirus en galicia (2)



  • El millor escenari concebible és que el pic de contagis s'hagi produït ja, que mai superem aquests 1.258 setmanals i que en un parell de dies la incidència setmanal comenci a car. En tot cas, encara que sigui així, alguna cosa del que no podem estar segurs, queden diverses setmanes, mínim dos o tres, encara d'augment de hospitalitzacions.

  • Galiciapress va estimar ahir que el país va camí de suportar uns 400 hospitalitzats alhora. En un sol dia el total ha crescut en 25, de 128 a 153. Si segueix a aquest ritme, dins d'una setmana SERGAS haurà de lluitar amb uns 350 hospitalitzats i, en el millor escenari imaginable, encara quedaran una o dues setmanes més d'increment de pressió hospitalària.

  • Afortunadament, gràcies a les vacunes, el focus de la batalla contra el covid-19 mai tornarà a estar en les xifres de morts. Portem un mes de cinquena onada i han des de llavors han mort a 10 persones. La taxa de letalitat en els últims 30 dies segueix desplomant. Està en el 0,15%. O el que és el mateix, el 99.85% de les persones diagnosticades per COVID en l'últim mes a Galícia està sobrevivint. En el pitjor moment de la tercera onada sobrevivia al voltant de l'96%.


DADES PER ÀREES

Vigo és l'àrea amb més nous positius avui (260) però en proporció a la seva població la xifra de Pontevedra (227) és moltíssim pitjor.


La cinquena onada està colpejant més a sud de Galícia, encara que Orense sembla que comença a millorar, 138 contagis avui. Orense que per cert ja ha de lidiar amb 43 hospitalitzats a planta.





Més dades a nivell municipal i de districte de SERGAS en uns minuts a Galiciapress.



Sen comentarios

Escribe o teu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Galiciapress
Praza da Quintana, 3; 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS OS DEREITOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidade - Configuración de cookies - Consello editorial - Publicidade
Powered by Bigpress
CLABE