Nacións Unidas aplaude a recuperación das vacas galegas 'caldelás'
Esta raza autóctona, valiosa para a produción de carne, estivo en perigo de extinción
A Organización das Nacións Unidas para a Alimentación (FAO) recoñeceu as actuacións xestionadas pola Xunta e a Federación de Razas Autóctonas de Galicia (Boaga) para a recuperación da raza de vaca 'caldelá'.
Así, xunto a este, só distinguíronse outros dous exemplos relacionados con razas equinas, o de Noruega coa 'Nordland Lyngen' e o de Francia con 'baudet du Poitou'. As tres razas figuran como casos de éxito na xestión de recursos xenéticos.
Esta decisión da FAO prodúcese despois da auditoría feita por esta división á 'caldelá', que comezou no ano 2017 e analizou a evolución da xestión zootécnica desta raza en perigo de extinción desde 1996. Neste período, comprobouse que o número de rexistros aumentou de 284 animais a 1.750.
Ao mesmo tempo, tamén se constatou que o tamaño efectivo da poboación, considerando as últimas xeracións, aumentou de 43 a 115, cun pico de 145 no período 2009-2012. A día de hoxe, segundo os informes máis recentes, de 2017, contabilizáronse 987 femias reprodutoras.
CRIADA FÓRA DOS CORTELLOS
A vaca 'caldelá' é orixinaria da parte noroccidental de Galicia e caracterízase por unha capa negra e cornos en forma de gancho. Criase exclusivamente en sistemas de produción extensiva e a súa carne véndese baixo a marca da asociación de criadores '100% Raza Autóctona Caldelá'.
As accións aplicadas para a súa conservación iniciáronse en 1991 pola Xunta, a través do Centro de Recursos Zooxenéticos de Galicia.
Escribe o teu comentario