Non só o azucre é malo para os nosos dentes; algunhas froitas e os ultraprocesados tamén o son
Durante moito tempo sinalouse ao azucre como o principal responsable da carie dental. Con todo, esta relación directa é só unha parte da historia. Con motivo do Día Mundial da Saúde Bucodental, o doutor Óscar Castro Reino, presidente do Consello Xeral de Dentistas de España, aclara que o desenvolvemento de carie depende de múltiples factores, non só do consumo de azucre.
“O azucre é un dos principais desencadenamentos, pero non é o único”, asegura o doutor Castro nunha entrevista concedida a Europa Press. A carie é unha enfermidade multifactorial, na que inflúen a presenza de bacterias na boca, o tempo que os alimentos permanecen en contacto cos dentes, a calidade do esmalte dental e a frecuencia coa que se consomen determinados produtos.
Que ocorre cando comemos azucre
Cando inxerimos azucre, as bacterias presentes na placa dental o fermentan, xerando ácidos que desmineralizan o esmalte e facilitan a aparición de lesións cariosas. Pero o risco non termina aí. Unha hixiene oral deficiente, unha produción insuficiente de saliva ou factores xenéticos tamén incrementan a probabilidade de desenvolver carie, mesmo en persoas que non consomen azucre en exceso.
Máis aló do azucre, a dieta inflúe de forma decisiva na saúde dental. O doutor Castro advirte sobre o consumo de alimentos acedos, como cítricos, refrescos carbonatados ou vinagres. Aínda que son habituais en moitas dietas, estes produtos poden erosionar o esmalte dental ao debilitar a súa estrutura, deixándoo máis exposto ao ataque das bacterias.
A este risco súmanse os alimentos ultraprocesados, que frecuentemente conteñen azucres ocultos e almidones requintados. Estes ingredientes promoven a proliferación de bacterias cariogénicas. Ademais, a súa textura pegañenta facilita que se adhiran á superficie dental, prolongando o contacto dos ácidos co esmalte e aumentando o dano potencial.
En contrapartida, existen alimentos que axudan a protexer a boca. Lácteos, vexetais fibrosos e froitos secos non só estimulan a produción de saliva, senón que contribúen a neutralizar a acidez na cavidade oral e a reforzar os dentes.
O papel da tensión e dalgúns medicamentos
Pero a alimentación e a hixiene non son os únicos factores determinantes na aparición de carie. A tensión, por exemplo, tamén inflúe de forma significativa na saúde oral. “Pode reducir a produción de saliva, o que deixa os dentes máis expostos ao ataque acedo das bacterias”, explica o presidente do Consello de Dentistas. Así mesmo, a tensión pode desencadear hábitos prexudiciais como o bruxismo (rechinar de dentes), que desgasta o esmalte e debilítao.
Doutra banda, algúns medicamentos afectan á produción de saliva e aumentan o risco de carie. Antihistamínicos, antidepresivos ou fármacos para a hipertensión arterial poden causar sequedad bucal. “Nestes casos, é importante extremar as medidas de hixiene e consultar co dentista”, sinala o doutor Castro. Ademais, tratamentos como a quimioterapia poden alterar a saúde bucodental, incrementando a probabilidade de desmineralización e deterioración dental.
Serven de algo os chicles sen azucre?
Ao redor dos chicles sen azucre existe certo escepticismo. Son realmente efectivos ou se trata dun mito? O doutor Castro aclara que ... seguir lendo en Catalunyapress.é.
Escribe o teu comentario