Non só o azucre é malo para os nosos dentes; algunhas froitas e os ultraprocesados tamén o son

Durante anos, o azucre foi sinalado como o inimigo número un da saúde dental. Pero, e se a historia fose máis complexa? Con motivo do Día Mundial da Saúde Bucodental, expertos advirten que a carie non depende só do consumo de azucre, senón de múltiples factores que van desde a dieta até a tensión pasando polo consumo de determinadas froitas.


|

Archivo - Naranjas robadas intervenidas por la Policía Local
Arquivo - Laranxas roubadas intervidas pola Policía 

Durante moito tempo sinalouse ao azucre como o principal responsable da carie dental. Con todo, esta relación directa é só unha parte da historia. Con motivo do Día Mundial da Saúde Bucodental, o doutor Óscar Castro Reino, presidente do Consello Xeral de Dentistas de España, aclara que o desenvolvemento de carie depende de múltiples factores, non só do consumo de azucre.

 

“O azucre é un dos principais desencadenamentos, pero non é o único”, asegura o doutor Castro nunha entrevista concedida a Europa Press. A carie é unha enfermidade multifactorial, na que inflúen a presenza de bacterias na boca, o tempo que os alimentos permanecen en contacto cos dentes, a calidade do esmalte dental e a frecuencia coa que se consomen determinados produtos.

 

Que ocorre cando comemos azucre

Cando inxerimos azucre, as bacterias presentes na placa dental o fermentan, xerando ácidos que desmineralizan o esmalte e facilitan a aparición de lesións cariosas. Pero o risco non termina aí. Unha hixiene oral deficiente, unha produción insuficiente de saliva ou factores xenéticos tamén incrementan a probabilidade de desenvolver carie, mesmo en persoas que non consomen azucre en exceso.

 

Máis aló do azucre, a dieta inflúe de forma decisiva na saúde dental. O doutor Castro advirte sobre o consumo de alimentos acedos, como cítricos, refrescos carbonatados ou vinagres. Aínda que son habituais en moitas dietas, estes produtos poden erosionar o esmalte dental ao debilitar a súa estrutura, deixándoo máis exposto ao ataque das bacterias.

 

A este risco súmanse os alimentos ultraprocesados, que frecuentemente conteñen azucres ocultos e almidones requintados. Estes ingredientes promoven a proliferación de bacterias cariogénicas. Ademais, a súa textura pegañenta facilita que se adhiran á superficie dental, prolongando o contacto dos ácidos co esmalte e aumentando o dano potencial.

 

En contrapartida, existen alimentos que axudan a protexer a boca. Lácteos, vexetais fibrosos e froitos secos non só estimulan a produción de saliva, senón que contribúen a neutralizar a acidez na cavidade oral e a reforzar os dentes.

 

O papel da tensión e dalgúns medicamentos

Pero a alimentación e a hixiene non son os únicos factores determinantes na aparición de carie. A tensión, por exemplo, tamén inflúe de forma significativa na saúde oral. “Pode reducir a produción de saliva, o que deixa os dentes máis expostos ao ataque acedo das bacterias”, explica o presidente do Consello de Dentistas. Así mesmo, a tensión pode desencadear hábitos prexudiciais como o bruxismo (rechinar de dentes), que desgasta o esmalte e debilítao.

 

Doutra banda, algúns medicamentos afectan á produción de saliva e aumentan o risco de carie. Antihistamínicos, antidepresivos ou fármacos para a hipertensión arterial poden causar sequedad bucal. “Nestes casos, é importante extremar as medidas de hixiene e consultar co dentista”, sinala o doutor Castro. Ademais, tratamentos como a quimioterapia poden alterar a saúde bucodental, incrementando a probabilidade de desmineralización e deterioración dental.

 

Serven de algo os chicles sen azucre?

Ao redor dos chicles sen azucre existe certo escepticismo. Son realmente efectivos ou se trata dun mito? O doutor Castro aclara que  ... seguir lendo en Catalunyapress.é.  

Sen comentarios

Escribe o teu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Galiciapress
Praza da Quintana, 3; 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS OS DEREITOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidade - Configuración de cookies - Consello editorial - Publicidade
Powered by Bigpress
CLABE