Prezos disparados en ovos, froitas e chocolate con subidas de dous díxitos
No lado dos descensos, o aceite de oliva é o que máis se abaratou de prezo no que vai de ano. Con datos até xullo, o 'ouro líquido' acumula un descenso do 34,2%
O café, as froitas frescas ou refrigeradas, os ovos e o chocolate son os produtos alimenticios que máis dispararon os seus prezos en España entre xaneiro e xullo deste ano, con alzas que superan en todos os casos os dous díxitos.
En concreto, segundo os últimos datos do IPC de xullo publicados polo Instituto Nacional de Estatística (#INE) e consultados por Europa Press, o café encareceuse un 15,9% no sete primeiros meses do ano, mentres que os ovos subiron de prezo un 15,7%, as froitas son un 14,3% máis caras e o prezo do chocolate acumula un incremento do 12%.
De xullo de 2024 a xullo de 2025, é o chocolate o que máis subiu de prezo en España, cunha subida interanual do 21,6%. Séguenlle os outros aceites comestibles (+20,4%), o café (+19,8%) e os ovos (+18,3%).
Outros alimentos tamén rexistraron en xullo subidas interanuais de prezo superiores aos dous díxitos. É o caso da carne de vacún (+15,1%), a carne de ovino e de caprino (+11,7%) e o cacao e chocolate en po, que en xullo era un 11,3% máis caro que un ano antes.
A crise do cacao, motivada polo descenso da produción mundial debido a factores climáticos e á aparición de pragas, levou a esta materia prima a alcanzar prezos desorbitados na que se considerou polos expertos como a peor crise deste produto en catro décadas.
A Organización Internacional do Cacao (ICCO, polas súas siglas en inglés) sinala no seu último boletín de xullo que durante a primeira metade de mes rexistrouse unha notable tendencia á baixa nos prezos dos futuros do cacao grazas aos informes sobre a mellora da colleita para a tempada 2025/26 e ás expectativas de enfraquecemento da demanda.
No entanto, na segunda metade, os prezos do cacao cambiaron de rumbo e comezaron a subir, impulsados polo clima inestable en Costa do Marfil, un dos principais produtores.
"A medida que se achega a tempada principal de colleita 2025/26, o clima segue sendo o factor máis crítico a vixiar. As condicións climáticas poden cambiar rapidamente e calquera acontecemento adverso podería ter implicacións significativas para a subministración e os prezos", apunta a organización.
Ao prezo do café tamén lle está afectando as condicións climáticas adversas, como secas e xeadas nos principais países produtores, o que reduciu as colleitas. Ao mesmo tempo, os conflitos xeopolíticos han dificultado o transporte e a distribución do café, encarecendo aínda máis o seu prezo, e a demanda aumentou, sobre todo en mercados emerxentes como China.
ACEITE DE OLIVA E AZUCRE, O QUE MÁIS SE ABARATOU ATÉ XULLO
No lado dos descensos, o aceite de oliva é o que máis se abaratou de prezo no que vai de ano. Con datos até xullo, o 'ouro líquido' acumula un descenso do 34,2%. En taxa interanual (xullo de 2025 sobre xullo de 2024), a caída de prezo é maior, do 44,3%.
Tras o aceite de oliva sitúase o azucre, cuxo prezo se reduciu nos supermercados españois un 6,6% até xullo e un 19,7% en taxa interanual, e o iogur, que baixou de prezo un 2,5% no sete primeiros meses do ano e un 2,6% en comparación con xullo de 2024.
Escribe o teu comentario