O ollomol e os percebes volven reinar no Nadal de 2020, ano do auxe dos conxelados

|

Confrarías e vendedores, especialmente os do sector dos produtos conxelados, miran ao Nadal con optimismo despois de que os resultados iniciais superasen con fartura as súas expectativas, especialmente despois da incerteza que rodeou ás festividades polas restricións aplicadas polo Goberno de España.


Os percebes e o ollomol volven ser, un ano máis, os produtos máis reclamados nas mesas de Nadal, o que provocou un subidón nos seus prezos. Con todo, a Organización de Consumidores e Usuarios (OCU) advirte que os prezos nesta ocasión non son tan esaxerados como os de 2019, a pesar de que o peche de fronteiras con Reino Unido provocou algún que outro cambio de última hora nas contas.


Marisco



A tal hora máis dun atópase xa entre fogóns iniciando os preparativos para a cea de Noiteboa. Polo menos, isto era a habitual por estas datas, xa que as medidas extraordinarias deste ano deixasen as mesas máis baleiras do que afaciamos en Nadal, polo que a menos comensais, menos cantidade e, por conseguinte, menos traballo. A pesar de todo, isto non repercute necesariamente na calidade dos pratos, que para esta noite do 24 de decembro elaboraranse con especial agarimo e que terán, como sempre, aos produtos galegos como a principal atracción do menú en moitas casas.


Un menú que este ano se completou en moitos fogares tratando de sortear as canles de compra tradicionais. As restricións e a situación epidemiolóxica dalgunhas zonas levaron a moitos a evitar as lonxas ou os supermercados e apostar no seu lugar polas empresas que ofrecen venda en liña de conxelados. Este sector viu como a compra de particulares conseguiu aliviar o golpe do peche da hostalería, os grandes compradores nestas datas.


Algunhas compañías, como ‘Do mar ao prato’, estiman multiplicar as súas vendas un 50% máis, unha cifra que segundo a empresa explícanse desde “o crecemento natural” da marca, e non tanto do “comportamento do mercado fronte ao coronavirus”. “Cremos que as familias foron cautas porque non souberon ata o último minuto nin onde nin con quen ían pasar o nadal”, inciden.


Neste sentido, detectaron unha variación en canto ás cantidades. “Hemos notado que as cantidades das mariscadas non foron tan grandes como noutros anos, o que deixa pensar que as reunións non van ser tan numerosas”, consideran, á vez que lamentan que a pandemia obrigase a tomar algunhas decisións que truncaron as súas expectativas. “Puidésemos dobrar a cifra de non impoñer o Goberno un límite ás reunións”.


Basilio Otero, da confraría de pescadores de Burela e tamén presidente a nivel nacional, indica que esta campaña do Nadal foi mellor do que prevían nun primeiro momento, algo que se viu beneficiado tanto polo número de capturas como polos prezos nas lonxas galegas, que segundo o último informe da OCU subiron preto dun 8% en dúas semanas.


A LISTA DA COMPRA

Nas mesas os reis volverán ser os mariscos, un apartado no que un ano máis volve destacar sobre o resto o percebe, cun prezo moi por encima dos 100 euros o quilo. Con todo, a nécora e moi especialmente o camarón comparten este ano un prezo similar ao do percebe nalgunhas prazas ou mesmo se atopan por encima, así como a lagostino, cuxo prezo pegou un acelerón esta semana. O polbo, en cambio, ten un prezo máis discreto comparado con outros anos, variando entre os 12 e os 15 euros o quilo.


En canto aos peixes, o ollomol, a pescada ou o linguado volven ser os máis socorridos para as ceas e comidas destas festas, a pesar de que os prezos nalgúns casos superen os 80 euros a peza. As angulas tamén destacan neste sentido. Otero sinala que o prezo da pescada non chega aos baremos de anos anteriores, algo que si se aprecia nos mariscos, con prezos de "máis de 50 euros" en nécoras e centolas.



Con todo, as empresas indican que os prezos se han mantido sen grandes variacións, aínda que o peche da hostalería podería provocar unha caída nos prezos pola baixa demanda, ou ao revés, un encarecemento para tentar obter máis beneficios e compensar a ausencia da restauración.


E é que aqueles que deixaron todo para última hora poden volverse da compra este xoves cunha factura desorbitada. Para que o peto non sufra neste día, as ameixas son un dos produtos que viu como baixaba o seu prezo nos últimos días, aínda que o resultado final dependerá de se optamos por ameixa japónica ou babosa. O ollomol, cun 44% de subida de prezo desde o 10 de decembro, ou os percebes, cunha subida do 41%, son os alimentos que sofren o maior salto segundo a OCU, que tamén sinala que os prezos seguen sendo máis baixos que os do ano pasado.  


O FACTOR BRITÁNICO

Pero este Nadal tan inusual tiveron outros hándicaps engadidos. Os temporais costeiros que azoutaron Galicia nas últimas semanas tamén deixaron a moitos barcos no peirao, unha circunstancia que podería provocar desabastecemento nalgunhas lonxas. Nesta liña, os grandes provedores non se viron prexudicados neste sentido e lembran o mesmo período do ano pasado, xa que foron “as peores que lembramos en moitos anos”. Tamén as confrarías celebran que o tempo non fose do do nadal de 2019. "Houbo bo tempo; non houbo mar de fondo", destacou Otero neste sentido.


“A semana de Nadal e a de Fin de ano non será de ningunha maneira como a do ano pasado”, sinalan, aínda que advirten que polo peche de fronteiras con Gran Bretaña o marisco escocés ha quedado retido en Dover. Así, as pezas procedentes das illas, das que chega moita navalla ou boi de mar, non estarán este nadal nas nosas mesas, o que deixa vía libre ao produto nacional e á escalada de prezos en moitos casos. “Para palialo temos o marisco galego”, puntualizan.


“NECESITAMOS AXUDAS PARA PODER INVESTIR”

Nun contexto tan delicado, estas compañías tamén reclaman a atención das administracións, aínda que son conscientes que polas súas características teñen poucas opcións á hora de percibir algunhas axudas que si chegan a outros sectores. Doutra banda, só as vendas a comerciantes polo miúdo están a axudar a salvar a tempada, xa que a facturación a almacenistas caeu de forma decisiva.


“Para poder investir necesitamos axudas da administración. No noso caso non podemos ter acceso ás subvencións ao canle comerciante polo miúdo porque non somos 100% comercio comerciante polo miúdo”, comentan desde ‘Do mar ao prato’. A continuación, engaden que pola súa actividade tampouco poden acudir ás axudas que recibe o sector pesqueiro. “A única axuda que nos conceden é á internacionalización cada tres anos, e cun tope moi reducido”, conclúen. 

Sen comentarios

Escribe o teu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Galiciapress
Praza da Quintana, 3; 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS OS DEREITOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Aviso legal Cookies Consello editorial Publicidade
Powered by Bigpress