Galicia, o “dourado” das cervexas artesás

A cervexa artesá é unha forma de vida porque é unha aposta das súas elaboradores por ofrecer algo distinto. Queren mostrar como se pode facer algo saboroso, con corpo e selo persoal fronte ao produto de gran consumo, de distribución industrial. Galicia deu paso ás cervexas artesás despois de que outros produtos busquen tamén a autenticidade fronte á comercialización en cadea. Buscan elaborar produtos exclusivos para ofrecer novos sabores e recuperar outros que se perderon polo camiño


|

 

Destileru00eda de cerveza artesanal
Destileru00eda de cervexa artesanal


As cervexas artesás propias foron unha auténtica revolución no panorama gastronómico galego. Pequenos emprendedores apostaron por reinventar a tradición, recuperando a arte da elaboración cervexeira para crear produtos cunha identidade única, lonxe da estandarización industrial. Este movemento, que mestura historia, innovación e proximidade co consumidor situou a Galicia como un terreo fértil para a cervexa artesá.

A faísca dunha paixón: un hobby convértese en profesión
Este renacemento da cervexa artesanal xorde da paixón dos seus creadores. Alberto Curiel, fundador da marca lucense Aloumiña, descríbeo como un hobby que evolucionou até converter nunha forma de vida. En 2013, cando empezou a experimentar, o acceso a materiais de produción caseira era complicado, o que lle obrigou a investigar en foros e a buscar insumos fóra da rexión.

Un impulso fundamental foi o programa de apoio a emprendedores do Concello de Lugo, que facilitou o acceso a un viveiro de empresas con alugueres reducidos e asesoramento técnico. Esta axuda permitiu a Curiel e a outros cervexeiros emerxentes experimentar sen a presión dos custos inmediatos, perfeccionando as súas receitas até atopar o estilo que os representaba.

Que define a unha cervexa artesá?
O concepto de cervexa artesá vai máis aló dun simple proceso de elaboración. Para Curiel, é unha cervexa sen aditivos, sen produtos que poidan alterar de maneira artificial o sabor e as calidades dos verdadeiros ingredientes dunha cervexa. Ademais, este tipo de cervexas non son pasteurizadas polo que se mantén en proceso natural de fermentación. E por último, este tipo de cervexas son independentes, están fóra do apoio ou da comercialización por parte de grandes marcas ou grupos empresariais.

Galicia recoñeceu a importancia destes produtos co selo de Artesanía Alimentaria da Xunta, que busca distinguir os produtos genuinamente elaborados a man. Con todo, a falta dunha definición oficial clara permitiu que algunhas grandes marcas industriais tenten capitalizar a etiqueta "artesá", algo que pode confundir aos consumidores.
 

Cerveza artesanal 2
Tiradores de Cervexa artesanal


Unha viaxe a través do sabor: influencias e referentes
As cervecerías artesás galegas reinterpretan estilos clásicos europeos inspirar na historia e a diversidade da produción cervexeira global. Un exemplo claro é Aloumiña, que logrou destacar precisamente pola súa capacidade para redefinir estes estilos.

A clase grodziskie son cervexas lixeiras, pero con moito carácter, elaboradas con trigo afumado. Naceron en Polonia cando a malta de cebada escaseaba, o que demostra como a necesidade pode dar lugar á innovación.

As stout, cervexas negras ideais para climas fríos, e as porter, que xurdiron nos portos de Londres para refrescar aos estibadores, son outro exemplo de como cada estilo cervexeiro reflicte o seu lugar de orixe.

Fontes e marcas con sabor local
O movemento cervexeiro artesanal en Galicia é unha proba do compromiso coa calidade e a proximidade. A Asociación Galega dá Cervexa Artesá (AGACA) estima que a comunidade produce máis de 1,2 millóns de litros de cervexa artesá ao ano, a través dunha trintena de microcervecerías.

Ademais de Aloumiña, outras marcas consolidáronse como referentes do sector. Unhas apostan pola agricultura ecolóxica e os ingredientes locais, como Sarita (Pontevedra). Outras, como A Virxe (Ourense), situáronse no mercado cunha oferta variada. Pola súa banda, a cervexa Dougall’s, nacida na Ribeira Sacra, inspírase na orixe celta da rexión. Tamén destacan Menduiña (Cangas do Morrazo), Pecados (Ourense) e Nós (A Coruña), que comparten a filosofía de produción en pequenos lotes e unha relación directa co consumidor.

O "Camiño das Estrelas" da cebada
Para algúns especialistas gastronómicos esta tendencia responde á mesma procura de autenticidade que xa transformou o sector do pan e do viño. Os consumidores, cansados da estandarización industrial, anhelan produtos con identidade.

En definitiva, a cervexa artesá galega é máis que unha bebida. É o resultado da paixón e o esforzo de pequenos produtores que souberon combinar a tradición coa innovación, creando produtos únicos que reflicten a identidade dunha terra. É a proba de que, en Galicia, a cebada tamén atopou o seu "Camiño das Estrelas".

Sen comentarios

Escribe o teu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Galiciapress
Praza da Quintana, 3; 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS OS DEREITOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidade - Configuración de cookies - Consello editorial - Publicidade
Powered by Bigpress
CLABE