La Xunta esborra d'un cop de ploma el 32% dels casos actius covid i no hi ha cap indici de bec


L'enèsim canvi de la Xunta i l'Estat en la manera de mesurar la pandèmia i publicar les dades desbarata avui moltes de les estadístiques. Això explica, per exemple, perquè avui els casos actius cauen 16.825.


|


Xwxqm canvi diari dels casos actius de còvid





L'enèsim canvi de la Xunta i l'Estat en la manera de mesurar la pandèmia i publicar les dades desbarata avui moltes de les estadístiques. Això explica, per exemple, perquè avui els casos actius cauen 16.825.


Les sèries estadístiques que sobreviuen amb coherència no porten bones notícies. La xifra de positius en qualsevol mena de test és la segona màxima de la història i les incidències acumulades segueixen creixent i batent rècords. Els hospitalitzats també augmenten, encara que segueix sent de manera més gradual que en altres onades.


Aquesta és l'explicació s remesa a la premsa des de Sant Caetano ahir avisant del vaivé de xifres avui: " A Subdirecció de Tecnoloxies està a actualitzar les dades de coronavirus de pàxina web, adaptant xa o novo protocol. A partir de matí, inclourem no còmput de positius, us dos autotests (dos que xa informavem en nota de premsa) A més, heu de notar una baixada important no nombre total de positius ja que , amb els dies d'illament i posterior alta, hi haurà una xifra considerable de persones que ' negativitzen' ".





La incidència acumulada setmanal puja de 1.383,70 a 1.464,90 positius (inclosos antígens) per cada 100.000 gallecs. D'acord al nou semàfor còvid aprovat pel Ministeri , aquest índex està en nivell de risc molt alt , el pitjor possible. De fet, el nivell actual és el pitjor a tota la pandèmia.


La incidència acumulada a 14 dies també creix, de 2.570,66 a 2.620,41. Continuem en risc molt alt. És probable que arribem als 3.000. Això significarà que 3 de cada 100 gallecs hauran donat positiu en algun autotest d'antigen o PCR en les darreres dues setmanes.


El doble de la incidència a 7 dies és una mica més gran que la incidència a 14 dies. Sabem doncs que la darrera setmana hi va haver més positius que a la penúltima. Quants de positius més? La raó de taxes és de 1, 12, per tant en la darrera setmana hi va haver un 12% de positius més que en la penúltima.


Aquest índex, que funciona com una mena de velocímetre dels positius setmanals, portava afluixant des del dia de Cap d'Any. La millora va començar a esvair-se després de Reis -possiblement com a efecte dels contagis de Cap d'Any- i ja encadenem cinc dies de nova acceleració. Nova fase expansiva que és significativa i rellevant. Arribem a assolir una velocitat de -2% setmanal i ara ja estem en +12%.


Segons la Xunta, la taxa de positivitat ahir va ser del 25,3% de les 4.522 PCR realitzades, una xifra similar a la de dies anteriors. El canvi de manera de comptar executat avui dificulta molt interpretar l'evolució taxa de positivitat. Davant els dubtes generats, Galiciapress deixa d'incloure per ara aquest índex als seus gràfics.


EVOLUCIÓ DELS CASOS ACTIUS

A les xifres oficials el total d'infectats baixa avui en -16.825. Això no té cap sentit. És un miratge estadístic, producte del canvi de manera de comptar.


La Xunta al·lega que la reducció de la quarantena i la facilitat per aconseguir l'alta provoca que hi hagi una "xifra considerable" de persones que negativitza. Així justifica el SERGA que en un dia s'incloguin 24.697 altes en les seves xifres oficials. Això equival que un sol dia s'han esborrat el 32% dels casos actius de cop.


La Xunta no expecifica quants d'aquests desapareguts són producte del canvi de metodologia i quantes són altes reals concedides ahir. Amb aquests vímets, és impossible continuar calculant la derivada de l'evolució de casos actius.


La conseqüència és que –i la seva audiència– perden el millor índex per conèixer quin rumb estava prenent la pandèmia. Fins que passi una setmana i la situació estadística es normalitzi, amb sort, no se'n podrà reprendre el càlcul.


DADES PER ÀREES

Vigo (1.869) i Santiago (1.052) són una altra vegada els districtes que més positius comuniquen. Com són possibles aquestes xifres quan abans sumar més de 500 ja era un mal dia? De nou, pel canvi en la manera de comptar. Abans la Xunta només informava dels positius per PCR de cada àrea sanitària, ara suma els d'antígens.


Del poc que queda coherent en les sèries estadístiques són els índexs d'hospitalitzacions. Les UCI segueixen a l'alça però de manera molt moderada, amb 57 crítics, a Vigo. Una mica més pronunciada és la pujada de la corba d'hospitalitzats, on ja n'hi ha 457, més de 100 només a la Corunya.





Més dades a nivell municipal i de districte del SERGAS en uns minuts a una altra notícia de Galiciapress.


ANÀLISI

Amb aquestes xifres sobre la taula, es pot inferir que:

  • Els contagis continuen creixent i accelerant el ritme. Entre Cap d'Any i Reis hi va haver una lleugera reducció de la velocitat, però s'ha esfumat, probablement per les reunions i festes de Cap d'Any.
  • Les administracions han abandonat els intents de contenir la pandèmia davant l'alta transmissibilitat i la menor severitat del cep Òmicron. Estem en una nova fase, que anomenen de mitigació. Els seus càlculs passen perquè el sistema sanitari resisteixi, atès que el percentatge d'hospitalitzats, crítics i víctimes mortals continua caient, en part també gràcies a la tercera dosi de la vacuna.
  • Aquesta estratègia és la correcta si només considerem les UCI. Els 57 crítics que suportem no són els 9 que arribem a tenir a l'octubre, però ja portem un mes d'onada i l'alça de la pressió a les UCIS és significativa, però no és res que el SERGAS no pugui gestionar amb algun marge.
  • Hi ha més dubtes que lestratègia sigui la correcta per protegir les plantes convencionals dels hospitals. Les xifres actuals, al voltant de 500 pacients en planta, disten encara força dels 1.200 del febrer passat. Si tenim un pic a finals de mes, no hi haurà cap problema, ja que la previsió estadística indica que a finals de gener hauríem de rondar els 700 hospitalitzats al llit convencional. El problema és que ningú no està segur de quan serà aquest pic de contagis.

  • El president de la Xunta va estimar que el bec seria a la tercera oa la quarta setmana del mes. Estem a punt d'acabar la segona i no n'hi ha cap indici. Altres països que porten més temps capejant Òmicron no han aconseguit cap bec, per exemple el Regne Unit. País que, per cert, va endurir significativament les restriccions i tot i així no va evitar que diversos hospitals haguessin de declarar situacions d'emergència per la pressió sobre les plantes convencionals.
  • Els canvis en la manera de mesurar la pandèmia no només disminueixen la capacitat dels mitjans d'informar la ciutadania. També llasta la confiança del públic a les administracions. Confiança que, per cert, és imprescindible per superar aquesta crisi.


Sen comentarios

Escribe o teu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Galiciapress
Praza da Quintana, 3; 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS OS DEREITOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidade - Configuración de cookies - Consello editorial - Publicidade
Powered by Bigpress
CLABE