Vendima histórica en Galicia con 76 millóns de quilos de uva recolleitos
Nun verán marcado polos incendios, as DO cultivan resultados dipares: de marcas en Rías Baixas e Monterrei á cantidade máis baixa en Ribeiro
A vendima concluíu en Galicia con 75,8 millóns de quilos de uva cultivados, un 2,4% máis que os 74 millóns de quilos de 2024, polo que se converte nunha das máis abundantes da historia na comunidade.
No entanto, hai diferenzas entre as cinco denominacións de orixe (DO): por unha banda, a marca histórica de Rías Baixas e Monterrei; polo outro, caídas en Ribeira Sacra, Valdeorras e Ribeiro, que se anota o peor ano en cantidade cultivada desde que hai rexistros.
A "histórica" vendima de 47,5 millóns de quilos de Rías Baixas supón un aumento do 12,7% respecto de 2024, o que se traducirá en 32,8 millóns de litros de viño. Prevé así un incremento no mercado internacional
A maior denominación de orixe dos caldos galegos --supón case dous terzos do total-- remata unha vendima "abundante e que estivo caracterizada pola alta calidade da uva recollida totalmente a man" polos 4.960 viticultores inscritos e as 161 adegas participantes. Con todo, queda por baixo das estimacións iniciais de 50,5 millóns de quilos que prevía o informe do o Órgano de Control e Certificación antes da recollida.
Tamén histórica foi a colleita de Monterrei, con 8.072.785 quilos colleitados, un 5% máis, a maioría de uva branca (6,3 millóns de quilos). O presidente do Consello Regulador, Manuel Vázquez Losada, subliña que "estes datos se deben ao incremento de hectáreas na base territorial, pasar de 795 na pasada campaña ás 852 actuais".
A pesar dos incendios do pasado mes de agosto, o grao de afectación sobre o viñedo inscrito en Monterrei "non supuxo un descenso relevante da área de produción", explica a DO. "Esta campaña caracterizouse polo excelente estado fitosanitario das uvas, cun perfecto equilibrio entre grao alcohólico e acidez", engade.
VERÁN SECO E DE INCENDIOS
No outro lado atópanse o tres DO con recortes de produción. O xerente-secretario do Consello Regulador do Ribeiro, Luís Vázquez, relata a Europa Press que os 8,1 millóns de quilos deste ano é a cantidade máis baixa desde de que dispoñen de datos, preto dun 30% menos que os 11,1 millóns de 2024. Achaca esta caída a que, a pesar de que a uva entrou nas 85 adegas existentes con "un grao excelente", na maioría dos casos "pesaba menos do esperado debido ao sufocante verán, o máis caloroso da historia".
Nun verán marcado polos incendios na provincia de Ourense, Vázquez explica que o lume "non afectou directamente ao viñedo", pero si que se prevén que "afectará o rendemento das viñas máis próximas". A superficie danada non chega a tres hectáreas. Tamén en Valdeorras baixa a 7,5 millóns de quilos, un 8% menos. A DO apunta que alcanzou unha uva "de saúde e calidade excelentes", a pesar de "a terrible vaga de incendios que afectou á comarca, a poucos días de comezar a campaña".
O presidente da DO Valdeorras, Marcos Prada Ginzo, expresou a súa satisfacción por: "A condición extraordinaria da uva que obtivemos nesta vendima, a pesar de todo o mal que o pasamos cos incendios, soubemos saír da situación".
O terceiro descenso é o de Ribeira Sacra, con 4,6 millóns de quilos, un 5,7% menos. A campaña en 83 adegas conta coas variedades tintas como protagonistas (3,5 millóns de quilos), especialmente de Mencía. A DO conta con "boas perspectivas" para os caldos que saian deste ano.
Escribe o teu comentario