Os Hostaleiros de Pontevedra non poden esperar máis e recorren ante o TSXG para unha apertura cautelar
Co antecedente do ditame emitido por o Tribunal Superior de Xustiza do País Vasco, a hostalería galega recorre ante a Xustiza para tentar salvar unha situación que para moitos empresarios volveuse insostible.
A Xunta, que onte rebaixou minimamente as restricións, deu unha semana máis de marxe para mellorar as cifras de afectados por coronavirus antes de reabrir a hostalería galega.
Feprohos presentou un recurso ante o TSXG | Foto: EP
A Federación Provincial de Empresarios de Hostalería (Feprohos) presentou ante o Tribunal Superior de Xustiza de Galicia (TSXG) un recurso contencioso-administrativo contra a decisión da Xunta de manter o peche da hostalería, a partir do que piden a apertura cautelar do sector hostaleiro, que leva pechado desde o 27 de xaneiro.
Así o comunicou a Europa Press o presidente da federación, César Ballesteros, que incidiu en que esta demanda posiciónase contra o peche temporal porque "é demasiado lesivo para o sector" e trátase dunha medida debería ir acompañada de axudas suficientes para "cubrir os danos e prexuízos causados".
"As axudas actuais para o sector son unhas migallas; de ningunha maneira cobren os danos nin parte deles, nin sequera o 10 por cento dos impostos que pagamos", sostivo. A iso, a demanda engade que "non é admisible que recaia sobre un sector concreto unha medida suplementaria --peche temporal-- que impida a supervivencia da actividade hostaleira".
Neste ámbito, Ballesteros incidiu en que é necesario "demostrar" a capacidade de contaxio da hostalería. "Non está libre de contagios, pero si que hai outros sectores con igual ou maiores datos de contaxio que non viron lesionados os seus dereitos, por exemplo as oficinas", apuntou.
Este recurso prodúcese en liña co que presentaron os empresarios do País Vasco, como consecuencia do que o Tribunal Superior de Xustiza da devandita comunidade emitiu a principios deste mes unha resolución pola que permite reabrir aos bares e restaurantes de Euskadi que se atopan en 'zona vermella' pola alta incidencia do covid-19, unha medida cautelar que fora solicitada por este sector mentres non se resolve o seu recurso contra o peche.
Cuestionado acerca de se prevén unificar as demandas do sector en Galicia, Ballesteros comentou que "era máis rápido e eficaz" presentalas individualmente; ademais de que hai algunhas diferenzas entre as reclamacións presentadas polas distintas organizacións provinciais.
OUTRAS DEMANDAS DO SECTOR
Ballesteros avanzou que Feprohos ten previsto presentar, así mesmo, outras dúas demandas ante o TSXG; a primeira delas ante as limitacións impostas ao sector hostaleiro cando aínda estaba aberto o sector. "Se só podo abrir o 30 por cento do meu aforo e o 50 por cento do tempo, os danos e prexuízos son unha barbaridade", aseverou.
Neste sentido, lembrou que mentres seguen as restricións, os hostaleiros seguen tendo que abonar os impostos polo total do seu espazo aínda que non poidan utilizar todas as mesas. Así, insistiu en que é necesario que haxa unha compensación "xusta" por parte das Administracións.
A segunda demanda relaciónase directamente co sector hostaleiro. Así, explicou que os hoteis non teñen a obrigatoriedade de estar pechados pero o peche perimetral representa para eles "un peche tácito encuberto", que derivou en reducións de entre un 75 e un 90 por cento na súa facturación.
Ballesteros comentou que, a maiores, os hostaleiros xa presentaron outras dúas demandas contra o Goberno central polas restricións impostas durante a primeira e a segunda onda da pantemia. En ningún dos casos recoñecéuselles a medida cautelar, aínda que indicou que nunha das resolucións recoñéceselles que lles "deberían dar axudas". "Levará, por desgraza, un par de anos máis", lamentou.
Escribe o teu comentario