Vinculan a carne asada ou á grella a un maior risco de morte por cancro de mama
Algunhas investigacións previas suxerían que a carne á grella ou afumada pode aumentar o risco de cancro de mama, pero o estudo actual é a primeira proba de que tamén inflúe nas probabilidades de supervivencia.
Investigadores da Universidade de Carolina do Norte en Chapel Hill (Estados Unidos) descubriron que as mulleres que comen moita carne asada, afumada ou á grella e desenvolven cancro de mama teñen máis risco de morrer que as que comen menos eses alimentos.
Ademais, segundo os resultados publicados na revista 'Journal of the National Cancer Institute', unha maior inxesta deste tipo de carne antes do diagnóstico tamén se asociou cun risco un 23 por cento maior de morrer por calquera causa.
Das tres tipos de cocción, o afumado parece ser o peor, xa que o consumo de carne de porco ou cordeiro afumada asociábase cun risco un 17 por cento maior de morrer por calquera causa e ata un 23 por cento maior no caso do cancro de mama.
"Hai moitos carcinóxenos nas carnes á grella ou afumadas", recoñeceu Humberto Parada, principal investigador do estudo, que citou entre os máis frecuentes os hidrocarburos aromáticos policíclicos (HAP), que se forman durante a combustión de material orgánico.
As mulleres poden estar expostas a estes carcinóxenos polo fume do tabaco ou a contaminación atmosférica, factores que están asociados cun maior risco de desenvolver cancro de mama.
Algunhas investigacións previas xa suxeriran que a exposición a estes produtos químicos a través da carne á grella ou afumada pode aumentar o risco de cancro de mama, pero o estudo actual ofrece a primeira proba feaciente de que tamén inflúe nas probabilidades de supervivencia.
Para o seu estudo, os investigadores entrevistaron a 1.508 mulleres diagnosticadas con cancro de mama ás que preguntaron polos seus hábitos alimenticios entre os anos 1996 ou 1997, e logo repetiron o cuestionario cinco anos despois.
Despois de seguir á metade das mulleres durante polo menos 17,6 anos, rexistraron un total de 597 mortes, incluíndo 237 directamente relacionadas co tumor.
En comparación coas mulleres que apenas comían pequenas cantidades de carne asada, á grella ou afumada, as mulleres que consumiron moitos destes alimentos antes e despois do seu diagnóstico tiñan un 31 por cento máis de risco de morrer durante o período de estudo.
O PITO OU O PEIXE REDUCEN O RISCO
En cambio, as mulleres que preferían comer aves de curral e peixe antes ou despois do seu diagnóstico do cancro foron un 45 por cento menos propensas a morrer no estudo, en comparación coas que non comeron estes alimentos, algo que podería deberse aos seus niveis máis baixos de graxas saturadas en relación coas carnes vermellas.
Tamén é posible que o pito e o peixe teñan un efecto protector ou que se deba a que as mulleres comen menos carne vermella, engadiu Carrie Daniel-MacDougall, investigadora do Centro de Cancro MD Anderson da Universidade de Texas en Houston, que non participou no estudo.
Unha limitación do estudo é que as mulleres debían dicir con que frecuencia consumían determinados alimentos pero non se corroborou o tamaño das súas racións ou o número de veces que comían carne cada semana.
Con todo, os resultados suxiren que as mulleres deben prestar atención a como cociñan os seus alimentos para minimizar a súa exposición a sustancias químicas canceríxenas, segundo Mingyang Song, investigador do Hospital Xeral Massachusetts de Boston e a Universidade de Harvard, que tampouco participou no estudo.
"Estes produtos químicos poden ser producidos a partir de fume de madeira ou cando a graxa e o mollo da carne gotea no lume, provocando chamas e fume", segundo Song.
Escribe o teu comentario