Gandeiros reparten gratis máis dunha tonelada de carne en Santiago polos baixos prezos do produto

UU.AA denuncia que os gandeiros obteñen 4,2 euros de media por quilo a pesar de que o custo de produción alcanza os 5,35 euros

|

Gandeiros galegos saíron o venres ás rúas de Santiago a protestar polos baixos prezos da carne que provocan perdas de "200 euros" por tenreiro.



UU.AA denuncia que os gandeiros obteñen 4,2 euros de media por quilo a pesar de que o custo de produción alcanza os 5,35 euros.


Acción sindical convocada por UUAA (Unions Agrarias) de denuncia da situación que atravesan os gandeiros de carne de Galicia. Reparten pezas de carne en bandexas. Praza do Toural.Os gandeiros repartiron a carne gratis en Santiago | Foto: EP

Gandeiros convocados polo sindicato Unións Agrarias repartiron de forma gratuíta este venres en Santiago de Compostela máis de 1.000 quilos de carne para protestar contra os baixos prezos que reciben, por baixo dos custos de produción.

Nunha abarrotado Praza do Toural dada a presenza de decenas de gandeiros e de persoas que acudían a recoller algunha das bandexas con carne que se repartían, os gandeiros buscaron a complicidade dos consumidores ante esta problemática. Ademais, fixeron un chamamento ás administracións para que actúen co obxectivo de que o prezo que reciben permítalles obter unha marxe de beneficio para vivir dignamente do seu traballo.

En declaracións aos medios, o secretario xeral de Unións Agrarias (UU.AA), Roberto García, denunciou a difícil situación que atravesan 11.000 explotacións en Galicia, "practicamente todas familiares e sen empregados" e que producen unha "carne de extrema calidade" mediante un modelo de produción extensivo e que perden "uns 200 euros" con cada tenreiro.

Neste sentido, considerou necesario que os consumidores que saiban que unha forma de "axudar" a estes gandeiros é diferenciar este modelo "artesanal" doutros "industriais" á hora de optar polo produto no supermercado. Ademais, deixou claro que non piden "cobrarlle máis" ao consumidor, senón que "haxa unha transparencia en como se reparte" o que un consumidor paga por un quilo de carne.

Roberto García destacou que o modelo artesanal representa a unha explotación que xestiona o territorio, o medio ambiente, e que supón a principal barreira de loita contra o lume e o cambio climático. "Cando desde o Goberno faise un ataque ao consumo de carne sen diferenciar os dous modelos, está a atacarse ao principal valedor do territorio e do medio ambiente", considerou.


"CRISE SEN PRECEDENTES"

Así mesmo, fixo fincapé en que este tipo de granxas soportaron unha "crise sen precedentes" durante os 18 meses de pandemia co peche da hostalería, tendo en conta que se trata do sector no que se consumían as pezas máis valoradas dos becerros, como son os solombos e os chuletones.

Este peche, indicou, provocou "unha caída do prezo do máis do 28%". "E cando aínda non estamos recuperados dese proceso..., atopámonos coa outra factura, que é a que nos están pasando as compañías eléctricas, de venda de gasóleo, os abonos, nos pensos...", censurou para asegurar que este aumento dos custos ten lugar nun contexto no que o prezo da carne continúa sendo o mesmo que no ano 2011.

"Se a iso sumámoslle que o que paga o consumidor non chega ao gandeiro porque queda na man do intermediario, atopámonos con que producir un quilo de carne custa, segundo os datos do ministerio 5,35 euros, pero o gandeiro cobra unha media de 4,20 ou 4,30 euros", precisou.

Así as cousas, lamentou que un produtor perda ao ano uns 200 euros con cada tenreiro, a mesma cantidade que "gaña un tratante polo simple feito de collelo na cuadra e levalo ao matadoiro". "Non podemos asumir que se estea permitindo que se cometa a ilegalidade de que se lles pague por baixo do que lles custa producir", sostivo Roberto García, que lembrou que a Lei da cadea alimentaria sinala que "o elo de abaixo" non pode recibir un prezo inferior ao custo de produción.


OUTRAS ACCIÓNS

O sindicalista dixo que a deste venres é a primeira das accións incluídas nun calendario de mobilizacións que o sindicato poñerá en marcha para reclamar un prezo xusto para os gandeiros.

Así, avanzou que a próxima semana emprenderán accións legais contra o incumprimento da lei de cadea alimentaria e "forzarán" aos matadoiros á posta en marcha de meses de transparencia na configuración dos prezos.

Sen comentarios

Escribe o teu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Galiciapress
Praza da Quintana, 3; 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS OS DEREITOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidade - Configuración de cookies - Consello editorial - Publicidade
Powered by Bigpress
CLABE