Só Rías Baixas salva a caída das colleitas de uva nesta vendima

|

Vendimiauvavaldeorrashoriz


A vendima de 2017 conclúe en Galicia cun aumento do 2% ata uns 61 millóns de quilos de uvas, fronte aos 59,65 millóns de 2016. Este incremento baséase na segunda maior colleita da historia en Rías Baixas, fronte á caída no resto das denominacións de orixe galegas nun ano marcado polas xeadas e o sarabia.


Segundo os datos solicitado nas DO, en Ribeira Sacra, Valdeorras e Monterrei xa acabaron a vendima, mentres que nas outras dúas --Rías Baixas e Ribeiro-- só unas poucas adegas ultiman colléitaa.


Así, Rías Baixas pasa dos 39,2 millóns de quilos de uvas, o que supón a súa segunda mellor marca histórica, só superada polos máis de 41 millóns de 2011. De feito, o volume é superior á estimación realizada o pasado agosto, que estaba ao redor de 37,6 millóns.


Deste xeito, o crecemento en Rías Baixas é superior ao 17% fronte aos 33,4 millóns de quilos de 2016. Esta situación débese a unha primavera moi seca e cálida, nun ano con ausencia de pragas e enfermidades, cunhas vides que non se viron afectadas polas xeadas de abril e a sarabia de finais de agosto como o resto. Todo iso, arroxa unha calidade "excelente", segundo o servizo técnico da DO.


CAÍDA DAS OUTRAS CATRO DO


No outro extremo, as outras catro denominacións de orixe galegas --Ribeiro, Ribeira Sacra, Valdeorras e Monterrei-- sofren un descenso de produción, unha situación xa vivida nestes mesmos casos en 2016, aínda que logran conter a perda fronte ao esperado.


Esta vendima foi atípica ao tratarse dunha das primeiras en comezar, con casos de inicio a mediados do mes de agosto. Tamén é das máis longas da historia, cunha recollida en dúas fases, que levou a deixar para outubro colléitaa nas cepas afectadas polas xeadas de abril que han rebrotado. A isto únese a seca e o sarabia de finais de agosto que danou vides.


A diminución porcentual máis acusada prodúcese en Monterrei, onde a vendima acabou con 2,88 millóns de quilos recolleitos --70% é branco e 30% é tinto--, o que se traduce nun retroceso do 35,5% fronte aos 4,47 millóns de quilos de 2016.


En Ribeira Sacra hai un lixeiro retroceso, con 5,5 millóns de quilos vendimiados en 2017 en 93 adegas, pero trátase dunha cifra moi similar aos 5,6 millóns de 2016. Cumpríronse as estimacións, segundo explica a Europa Press o presidente do consello regulador da DO, José Manuel Rodríguez, que prevé "uns viños de boa calidade" tras un ano sen enfermidades.


Tamén baixa Ribeiro --preto do 20% polo momento, aínda que aínda sen pechar a colleita--, con máis de 9,2 millóns de quilos recolleitos fronte aos 11,6 millóns de quilos de 2016.


Pola súa banda, en Valdeorras hai unha redución de ao redor dun 10% menos polas xeadas. Desta forma, queda en 4,18 millóns de quilos de uva recollida por 42 adegas --a máis abundantes a variedade de godello, cuns 2 millóns--, cando o ano pasado foron 4,66 millóns. Con todo, o presidente do Consello Regulador, José Luis García Pando, destaca "a calidade da uva recollida".


relacionada A ausencia de pragas e enfermidades permite aumentar a produción de uva nas Rías Baixas
relacionada Comeza antes de tempo a vendima na Ribeira Sacra

Sen comentarios

Escribe o teu comentario




Non está permitido verter comentarios contrarios á lei. Nos reservamos o dereito a eliminar os comentarios que consideremos fora de tema.

Galiciapress
Praza da Quintana, 3; 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS OS DEREITOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Condicións de uso Consello editorial
Powered by Bigpress