Buscan recuperar a oliveira galega para comercializar os seus produtos baixo a marca Galicia

Un proxecto que lidera o CSIC coa Fundación Juana de Vega e produtores quere caracterizar e recuperar variedades propias. 


|

Olivogalicia


Buscar o 'ADN' das variedades autóctonas da oliveira de Galicia. Ese é o principal obxectivo dun proxecto que lidera o CSIC, en colaboración coa Fundación Juana de Vega e a asociación de produtores de aceite e oliva de Galicia, co obxectivo de, nun futuro próximo, poder vender estes produtos co nome de Galicia como orixe na etiquetaxe.


A directora do grupo de viticultura da misión biolóxica de Galicia, Carmen Martínez, destacou que "está a repetirse a historia" que ocorreu co viño na comunidade autónoma, ao divisar "moitísimo percorrido" no que supón "toda unha liña de investigación" para caracterizar e recuperar as variedades de oliveira galegas.


Martínez falou da existencia de olivas "totalmente distintas" ás do resto do territorio español e europeo en Galicia, e cifrou en polo menos nove as variedades diferentes existentes, unicamente dúas delas con nome: a 'brava' e a 'mansa'.


Segundo a súa estimación, no primeiro ano de catro que contempla o proxecto poderá haber "avances importantes" para estas dúas variedades, coa posibilidade de que se consiga a súa inscrición nos correspondentes rexistros. "Que se recoñezan como variedades únicas autóctonas", resaltou. Con todo, como é un tema legal, asumiu que os prazos poderán oscilar.


Nese momento, poderase incorporar a denominación de Galicia nas etiquetas, cousa que non ocorre ata agora, segundo explicou, xunto á investigadora, o presidente da asociación de produtores (APAG), José Antonio García. De feito, neste momento, segundo indicou, o que se fabrica é aceite na súa maioría "mestura" de variedades e con olivas foráneas.


O presidente da Fundación Juana de Vega, Enrique Sáez, reivindicou a colaboración público-privada, ao partir deste ente o financiamento desta iniciativa, de 250.000 euros. Respecto diso do propósito, subliñou que o que se pretende é "xerar valor" mediante a diferenciación. "Olivas propias, adaptadas ao noso territorio e cun valor diferenciador, porque en volume non podemos competir", incidiu.


Mentres, o director da fundación, José Manuel Andrade, expuxo que a idea é identificar que variedades teñen "verdadeiro interese comercial", para lograr a súa inscrición no rexistro de variedades comerciais e tamén no de variedades de conservación.


MEDIO CENTENAR DE OLIVEIRAS CENTENARIAS


A científica do grupo de viticultura da misión biolóxica de Galicia (Pontevedra), que lidera a investigación, chamou a atención sobre a recollida de mostras de 50 oliveiras centenarias, que xa está feita, e que agora se prevé examinar. "Poden saír máis variedades", avanzou, dando por feito que polo menos existen nove de carácter único galego (a 'brava' e a 'mansa' e outras sete aínda por bautizar).


Estes bosques de oliveiras centenarias atópanse en Quiroga, pero tamén na provincia de Pontevedra e na de Ourense, nas zonas de Valdeorras e Oímbra.


A maiores de todo isto, Carmen Martínez apuntou que a oliva en Galicia, ademais dunhas calidades organolépticas distintas, "ten historia", pois existiu cultura de plantación de oliveiras pero na Idade Media a subida de impostos para incentivar o seu cultivo en áreas de Castela e Andalucía "foi o que fixo que se abandonase". "Non é un tema de novo", fixo fincapé.


O PROXECTO


A investigación que se acaba de iniciar, sobre a que o delegado do CSIC en Galicia, Eduardo Pardo de Guevara, felicitouse por abrir "unha fronte nova", ten catro obxectivos fundamentais. O primeiro, ampliar e completar a recuperación das variedades de oliveira autóctona galega, a través da realización de prospeccións exhaustivas. "Moitísimo traballo de campo", salientou Martínez.


O segundo consistirá en caracterizar os exemplares localizados a nivel botánico, molecular e agronómico, así como os aceites daqueles que resulten diferentes e únicas.


O terceiro, poñer a disposición do sector e das administracións autonómica e estatal os datos científico-técnicos necesarios para o recoñecemento legal e comercial como variedades de oliveira autóctonas de Galicia e únicas no mundo.


Por último, o cuarto será poñer a disposición de viveristas e olivareros planta das variedades de oliveira autóctona galego que presenten interese comercial.


O proxecto levará a cabo a través de prospección exhaustiva e marcado de novos exemplares de oliveira centenarios nas catro provincias galegas, recolección de oliva e mostras foliares, entre outros aspectos, para a súa posterior caracterización molecular, botánica e agronómica dos novos exemplares de oliveira localizados.


Está planificada tamén a obtención e caracterización de aceites e posta a piques da técnica de enraizamiento de cada unha das variedades.


COLABORACIÓN


O grupo de viticultura da misión biolóxica de Galicia e Juana de Vega comezaron a colaborar en 2006 con investigacións como a relativa á variedade 'branco lexítimo' na zona vitícola de Betanzos.


Outra cooperación materializouse no ámbito das poboacións de fungos responsables do 'muldiu', 'oidio' e 'botrytis' en distintas denominacións de orixe galegas.

Sen comentarios

Escribe o teu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Galiciapress
Praza da Quintana, 3; 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS OS DEREITOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidade - Configuración de cookies - Consello editorial - Publicidade
Powered by Bigpress
CLABE