O sector conserveiro galego sente a ameaza do Brexit e aposta por un pacto entre UE e Reino Unido

O secretario xeral de Anfaco-Cecopesca, Juan Vieites, confiou en que o primeiro ministro británico, Boris Johnson, e a presidenta da Comisión Europea, Ursula von der Leyen, que se reunirán este mércores, "saiban chegar a un acordo" esta semana que permita "desactivar o Brexit duro comercial".

|

A patronal confía en que tanto a Comisión Europea como Boris Johnson alcancen un acordo que beneficie ao sector. 


Juan Vieites, secretario xeral de Anfaco-Cecopesca, advirte de que non haber acordo, o país británico "sería como un país terceiro" en relación ás exportacións e importacións de mercadorías.


Conservastrabajadoras




O secretario xeral de Anfaco-Cecopesca, Juan Vieites, confiou en que o primeiro ministro británico, Boris Johnson, e a presidenta da Comisión Europea, Ursula von der Leyen, que se reunirán este mércores, "saiban chegar a un acordo" esta semana que permita "desactivar o Brexit duro comercial".


Preguntado tras unha rolda de prensa telemática, Juan Vieites recalcou que as "incertezas" afectan de "maneira negativa" ao comercio, polo que mostrou a súa esperanza de que "se non é o plan A (o acordo), o plan B" que se articule entre en vigor o 1 de xaneiro. Ademais, apuntou que o Parlamento Europeo deberá dar o visto e prace na súa última sesión deste ano.

En todo caso, o secretario xeral de Anfaco-Cecopesca advertiu de que "un Brexit duro sería malo para ambas as partes", polo que considerou que Reino Unido e a UE "estarán na mesma páxina nalgúns asuntos clave" e incidiu na importancia de que este asunto "póidase concluír esta semana".

Nesta liña, remarcou que o rumbo das negociacións, que se atopan "nas súas horas decisivas, "será clave para o futuro das relacións entre a UE e Reino Unido". Deste xeito, alertou de que, se non se alcanza este acordo comercial, o británico "sería como un país terceiro" en relación ás exportacións e importacións de mercadorías.



NEGOCIACIÓNS

Precisamente, Bruxelas subliñou que as negociacións poderían continuar se o acordo non chega a tempo para que poida entrar en vigor o próximo 1 de xaneiro, cando se consolide a ruptura entre Reino Unido e a Unión Europea, aínda que iso non impediría as consecuencias inmediatas dun Brexit sen acordo.


Así as cousas Juan Vieites apuntou que, tras xaneiro, a situación poderíase concretar "en tres estadios", "en marzo, abril e xullo, en función do previsto". Ademais, valorou que Reino Unido "dese un paso" ao eliminar as cláusulas da Lei de Mercado Interior que violaban o acordo do Brexit e que deseñou para esquivar o cumprimento de varias disposicións do Tratado de Retirada que afectaban á fronteira no Úlster.


Tamén sinalou que "se necesita unha aclaración" sobre axudas de Estado e que se deberán abordar aspectos relacionados con puntos de entrada para animais, plantas e produtos derivados e declaracións de exportación, subministración de medicamentos e carnes refrixeradas e outros alimentos. Así mesmo, resaltou que deberán concretarse temas vinculados a "a igualdade de condicións, a gobernanza do acordo e a pesca".

En concreto, o secretario xeral da patronal conserveira ha lembrado que Reino Unido representa o quinto país dos 118 aos que España exporta conservas de peixe e marisco e indicou que se contemplan uns aranceis do 20% para o bonito, así como do 25% para o bonito sarda, cun impacto de 7 millóns de euros e 7.350 toneladas valoradas de media en 33 millóns de euros nos tres últimos anos. Mentres, os aranceis para semiconservas de anchoa poderían ascender ao 25%.

Sen comentarios

Escribe o teu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Galiciapress
Praza da Quintana, 3; 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS OS DEREITOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidade - Configuración de cookies - Consello editorial - Publicidade
Powered by Bigpress
CLABE