Os bateeiros alertan da alta mortalidade do mexillón, que está a pasar actualmente polo seu peor momento

O sector explica que a cuncha ten "un bo crecemento" aínda que a vianda "non" e cren que hai algo que "lle afecta bruscamente". Entre as posibles causas barállanse as altas temperaturas ou a falta de ventos do norte


|

Un hombre participa en la pesca de mejillones, a 2 de septiembre, en Pontevedra, Galicia (España).
Un home participa na pesca de mexillóns, a 2 de setembro, en Pontevedra, Galicia (España).

A alta temperatura da auga, así como a falta de ventos do norte e a continua desova do mexillón aos bateeiros, que lamentan a alta mortalidade do bivalvo, que lle crece a súa cuncha, aínda que a vianda non se desarolla.

 

A mortalidade dos mariscos pasa actualmente polo seu peor momento, tanto dentro das rías como fóra delas, mantendo en albas aos diferentes sectores do marisco en Galicia .

 

Como xa pasou durante outros anos, agora é a quenda do mexillón. E é que parece que esta colleita xa deu comezo embazada por unha escasa recollida de fazula, que se deu tarde e mesmo levou a atrasar o período de extracción.

 

Estes días, con todo, a intranquilidade azouta ao mar dunha maneira diferente: a mortaldade e o escaso crecemento do mexillón. Ricardo Herbón, presidente da asociación Opmega, puntualizou que este fenómeno "non é novo deste ano", aínda que "se viu agravado" por un cúmulo de factores.

 

Sitúa así nese "cóctel de circunstancias" a falta de ventos do norte, que serven para "limpar a ría", ademais da contaminación, a salinidade da auga e a "falta de nutrientes" da mesma.

"Este ano estamos case sen toxina, é certo que trae cousas malas porque é un peche periódico de diferentes polígonos pero, ao tempo, trae moita comida", explica Herbón.
 

REUNIÓN COA XUNTA

Co propósito de abordar ou reducir esta situación, desde Opmega anunciaron que solicitarán unha reunión cos responsables do Goberno galego e salientan a necesidade de iniciar o traballo e formar un equipo de persoas que investigue as implicacións deste fenómeno.

 

"Imos pedir unha reunión porque vemos que isto é moi importante, a parte doutros temas, e non se pode deixar escapar", argumenta Herbón.

 

Por tanto, o sector, ante os cambios que ocorreron nas colleitas nos últimos anos, xa empeza a falar dun cambio nos ciclos de reprodución dos mexillóns.

 

Isto débese a que, nas datas das festividades da Carmen, o 16 de xullo, o mexillón alcanza o seu punto máis alto de desenvolvemento, e é nese momento cando os 'bateeiros' inician a tempada de desdobre, é dicir, dunha corda fan dúas. Con todo, na actualidade, os tempos "non coinciden".

 

"A mediados de xullo era cando o mexillón, que se atopa no interior da ría, tiña o seu apoxeo. Era cando se vendía para a industria pero agora vemos que este ano estamos entre un 14 e un 15 de rendemento, iso non serve para nada", lamenta o presidente de Opmega.
 

A VIANDA NON CRECE

Indicaron, no entanto, que o desenvolvemento da cuncha do bivalvo "é bastante bo", aínda que o problema é que dentro "non hai nada". Aí é cando saltan as alarmas no sector e advirten de que "algo pasa".

 

A isto, indican, súmase a "alta mortalidade" que vive a colleita. Así, o presidente de Opmega explica que as bateas situadas na zona da Bensa, por exemplo, que é unha illa situada á entrada da ría de Arousa e o crecemento afai ser bo, este ano o mexillón morre.

"Hai algo que lle afecta dunha maneira demasiado brusca" puntualiza Herbón e cre que pode influír a alta temperatura da auga que o mexillón "non pode soportar", a falta de nutrientes e a baixa salinidade xa que non ten esa cor laranxa e está salgado.
 

"NON SE OBSERVA NADA ANÓMALO"

Pola súa banda, o departamento autonómico encargado de Mar detalla que "realizan un seguimento constante" da situación do marisqueo e da acuicultura nas rías galegas.

Así, o persoal encargado de recoller as mostras "non observa nada anómalo ou excepcional" diferente aos episodios deste tipo que se rexistran "todos os anos".

No ciclo de vida dos moluscos, informa Mar, "poden influír varios factores" entre os que se atopan os medioambientais, como a temperatura da auga.

Un traballo "que xa fan" dentro dos programas de monitorización do Instituto Tecnolóxico para ou Control do Medio Mariño, aínda que, puntualizan que "non se debe" facer hipótese sen unha análise continuada no tempo.

Para Mar o desprendemento do mexillón das cordas é "un fenómeno habitual" que ten unha incidencia variable duns anos para outros.

Esas variacións dependen do agarre que teña o mexillón do que inflúen cuestións como a acumulación da fazula ao redor do mexillón adulto, unha cuestión que "provoca a caída das cordas"; a caída do fitoplancto; a tempada de desova e tamén factores medioambientais.

Sen comentarios

Escribe o teu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Galiciapress
Praza da Quintana, 3; 15704 Santiago de Compostela
Tlf (34)678803735

redaccion@galiciapress.es o direccion@galiciapress.es
RESERVADOS TODOS OS DEREITOS. EDITADO POR POMBA PRESS,S.L.
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidade - Configuración de cookies - Consello editorial - Publicidade
Powered by Bigpress
CLABE